Social

Studiu: Corupția, una dintre cele mai mari provocări în universitățile din țară

Corupția rămâne una dintre cele mai mari provocări în universitățile de la noi din țară. Este concluzia unui studiu privind nivelul de integritate academică, realizat în șapte instituții de învățământ superior. Studenții intervievați au vorbit despre mituirea cadrelor, plagierea tezelor de licență sau cumpărarea diplomelor de absolvire. Bazându-se pe rezultatele acestui sondaj, Ministerul Educației și Cercetării a lansat o campanie de informare privind toleranța zero față de corupția din sistemul educațional.

ziarulromanesc.de
Sursa: ziarulromanesc.de

În baza constatărilor studiului, universitățile vor aproba planuri anticorupție cu măsuri concrete de prevenire a acestui fenomen, inclusiv adoptarea unor mecanisme interne de raportare a ilegalităților. Iar Ministerul Educației va elabora un soft anti-plagiat pentru tezele de licență, master, doctor, care va verifica corectitudinea acestor lucrări.

„Noi deja la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) am intervenit, am introdus începând cu această lună și vom continua în fiecare semestru, evaluarea tuturor profesorilor de către studenți, pe toate cursurile, pe toți profesorii cu care au interacționat. Și cu această ocazie eu aș vrea să mă adresez și studenților, să fie mai vocali, vocea lor într-adevăr este una foarte importantă. Pentru că, din păcate, se vede și din sondaj, studenții sunt mai reticenți de a fi vocali”, a spus rectorul UTM, Viorel Bostan.

Conform sondajului, în pofida corupției persistente, aproape 90 la sută dintre studenți sunt satisfăcuți de procesul educațional și condițiile de studii oferite de universități. Potrivit cercetării, 44% dintre studenții intervievați au pus note de 9 și 10, iar alți 44% - note de 7 și 8 pentru procesul educațional și condițiile de studii.

„Este încă un moment important care trebuie relevat aici și anume - creșterea numărului de studenți străini. Ceea ce vorbește despre faptul că, pe lângă toate problemele care sunt cunoscute, avem un sistem al învățământului superior care este în continuare în creștere, se fac investiții și putem să facem față în continuare cerințelor”, a declarat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova (USM).

La polul opus, cu note de la 1 la 4, au fost evaluate condițiile din căminele studențești și accesul în campusurile universitare pentru persoanele cu nevoi speciale.

Studiul a fost realizat în perioada 2 februarie - 21 martie 2024, pe un eșantion de 4209 studenți de la USM, UTM, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În total, la aceste instituții își fac studiile peste 42 de mii de studenți.

Cercetarea a fost efectuată de compania „Magenta Consulting”, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult