Europarlamentare 2024

INTERVIU // Laurențiu Pleșca: Să arătăm întregii Uniuni Europene că moldovenii participă la viața europeană, setează agenda europeană și susțin politica de extindere

Cetățenii moldoveni care dețin cetățenia română trebuie să-și folosească votul (...), pentru că acum Republica Moldova se află într-un moment crucial și este nevoie să arătăm întregii Uniuni Europene că moldovenii participă în mod activ la viața europeană și setează agenda europeană, pentru că politica de extindere ne privește pe fiecare dintre noi. Opinia îi aparține lui Laurențiu Pleșca, expert în securitatea UE, și a fost formulată în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1. Analistul a făcut referire și la campania europarlamentarelor și a îndemnat electoratul să participe la scrutin și să folosească dreptul la vot.

Moldova 1: Rămânem ÎN CONTEXT, Laurențiu Pleșca s-a conectat online. Așadar, cât de importantă este participarea la aceste alegeri europene? Acum cinci ani, au votat peste 30 de mii de alegători în Republica Moldova. E mult sau puțin, pentru că nu avem date exacte? Unii spun că ar fi un milion de moldoveni cu cetățenia română redobândită, alte date arată aproximativ 600 de mii de cetățeni români. Deși nu știm exact câți locuiesc în Republica Moldova, ce se va întâmpla dacă va exista un dezinteres față de acest exercițiu?

Laurențiu Pleșca: Desigur, în momentul de față cetățenii moldoveni trebuie să cunoască foarte multe informații referitoare la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe data de 9 iunie. Eu cred că este un moment necesar pentru a sprijini agenda Republicii Moldova de integrare europeană. Consider că, dacă dorim să devenim membri ai Uniunii Europene, în calitate de moldoveni, fie cu cetățenie română, fie cu cetățenia unui alt stat UE, ar trebui să ne privească politica europeană, pentru că ne afectează în mod direct.

Cred că politicile europene ne sunt aplicabile, pentru că, de exemplu, noile legi votate de noua garnitură politică europeană se vor transpune automat și în legislația noastră, așa cum s-a întâmplat și cu implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deci, de politica de extindere a Uniunii Europene depinde dacă Republica Moldova va intra în spațiul comunitar până în anul 2030 și mai depinde ce fonduri și granturi nerambursabile va primi Chișinăul în perioada de preaderare. Deci, anume noii europarlamentari votați vor suplini și vor vota aceste bugete. Iar noua componență a Comisiei Europene se va îngriji sau nu de soarta Republicii Moldova.

În momentul de față, cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să ia totul ca atare. Eu consider că trebuie să întoarcem acele miliarde de euro de finanțare nerambursabilă care ne-au fost date de la independență încoace, prin exercitarea votului. Și vreau să fac referire și la campania europarlamentarelor de anul acesta și anume: Folosește-ți votul! Pentru că cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și folosească votul, cetățenii care au cetățenie română, desigur. Dar, spuneați și dumneavoastră, în 2019, la alegerile europarlamentare au votat aproape 38 de mii de cetățeni români care s-au aflat în acel moment în Republica Moldova. Dacă este să facem o estimare, sunt sigur că sunt mult mai mulți moldoveni cu cetățenie română care au votat, dar au fost înregistrați ca cetățeni români. Deci este o apetență foarte mare la aceste alegeri de data aceasta.

Eu mă aștept ca numărul votanților să fie mult mai mare, pentru că acum Republica Moldova se află, de fapt, într-un moment crucial. Anume acum este nevoie să arătăm întregii Uniuni Europene că moldovenii participă în mod activ la viața europeană și setează și ei agenda europeană pentru că politica de extindere ne privește pe fiecare dintre noi.

Moldova 1: E ca și cum am fi integrați parțial în Uniunea Europeană. Dar cum vi s-a părut cochetarea formațiunilor din România cu alegătorii din Republica Moldova?**

Laurențiu Pleșca: Din păcate, de această dată, anul acesta, a lipsit acea dezbatere de idei din partea României, de exemplu. Pentru că, dacă îmi aduc aminte bine, în 2019, europarlamentarii din România făceau o agitație electorală mult mai mare. Consider că lipsesc dezbaterile de substanță. Deci cetățenii nu au fost convinși și nu înțeleg de fapt care este pericolul în care partide cu tentă eurosceptică ar putea intra în viitorul Parlament European și ar putea zădărnici proiectul european.

Moldova 1: Valul de extindere pe care vrea să-l prindă Republica Moldova are șanse mari să mai continue? Cum vi se pare, de exemplu, predispunerea de vot în marile țări europene, Germania sau Franța? Coincide cu simpatiile de la noi?**

Laurențiu Pleșca: Dacă este să ne uităm după ultimele sondaje, cu siguranță, vom avea o Comisie Europeană, un Parlament European care se va îngriji de politica de extindere. Dar există semnale alarmante precum că partide eurosceptice, care au și o alianță creată în jurul acestei Uniuni Europene, ar putea să zădărnicească planurile actualelor partide care se află la guvernare în Uniunea Europeană. Este vorba de S&D, de social și democrați și de popularii europeni, împreună cu partidul Renew Europe.

Dar consider că, de data aceasta, cetățenii europeni ar trebui să fie foarte atenți la aceste lozinci antieuropene, la anumite mesaje de dezinformare, pentru că și Federația Rusă a investit masiv în această campanie a europarlamentarelor. Chiar și în Republica Moldova, fără să ne dăm seama, suntem într-o campanie electorală în jurul acestor alegeri europarlamentare, pentru că, desigur, forțele pro-ruse încearcă să bruieze acest eveniment foarte important, precum alegerile europarlamentare. Chiar au anunțat și o ședință a partidelor pro-ruse la Moscova, este vorba despre acel bloc creat „Victoria”. Dar consider că este foarte important să venim noi, cetățenii Republicii Moldova, cu un mesaj de răspuns și anume că suntem interesați de viitorul Uniunii Europene, ne simțim deja mult mai europeni, pentru că suntem foarte aproape, în momentul de față chiar există rezultate palpabile și suntem mult mai aproape de drumul european. Este de datoria noastră să participăm la aceste alegeri pentru a contracara și valul acesta de euroscepticism și de partide populiste care promit foarte multe lucruri în campania electorală, dar scopul acestora de îndată ce intră în Parlamentul European este să distrugă Uniunea Europeană din interior.

Moldova 1: După alegerile europene, cum considerați, va exista o înțelegere privind lansarea conferinței interguvernamentale, adică a negocierilor propriu-zise?**

Laurențiu Pleșca: Există, desigur, o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă negocierile în mod formal și să se creeze și acea Comisie interguvernamentală cu Uniunea Europeană despre care spuneți dumneavoastră. Semnalele sunt destul de puternice că, până la 25 iunie, mai exact pe 25 iunie, Republica Moldova ar putea să înceapă oficial negocierile de aderare. Desigur, încă mai depinde foarte mult și de rezultatele alegerilor europarlamentare. Însă sondajele ne spun că nu vor exista probleme în această direcție, pentru că și actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, de asemenea, este favorită și în următorul mandat pentru președinția Comisiei Europene. Deci, există un consens în care următoarea Comisie Europeană la fel să fie o comisie care se axează în principal pe politica de extindere, pentru că aceasta a promis, cu aceasta au intrat în alegeri.

Este foarte important să vedem și să sprijinim parcursul european al Republicii Moldova. Există factorul acesta că, de pe 1 iulie, vom avea președinția ungară la Consiliul Uniunii Europene. Ar trebui Republica Moldova să înceapă negocierile înainte ca președinția belgiană să se termine la sfârșitul lunii iunie, însă consider că acum este foarte important ca Republica Moldova să continue în drumul său de reforme și, desigur, să sprijine parcursul european și să obțină mai multe rezultate în acest sens.

Citește mai mult