Social

Felicia Bechtoldt: Platforma dedicată serviciilor de îngrijire a copilului încurajează femeile să revină la muncă

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat o platformă web dedicată serviciilor alternative de îngrijire a copilului în Republica Moldova. Pagina serviciialternative.gov.md oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori. Despre oportunitățile acestei platforme a vorbit în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt.

„Este o platformă ce conține informații despre cele trei tipuri de servicii de îngrijire pentru copii pe care le-am introdus în legislație în 2022. Deci, aici este vorba despre servicii alternative organizate la locul de muncă de angajator, servicii individualizate de un îngrijitor sau îngrijitoare de copii, care oferă aceste servicii la domiciliu și în mini-creșe”.

În prezent, cinci angajatori oferă posibilitate părinților de a beneficia de servicii de îngrijire pentru copii, iar feedback-ul este pozitiv.

„Depinde și de bugetul pe care un angajator îl are și nu putem să obligăm angajatorii, dar ce facem noi este să-i încurajăm pe cei care pot să ofere astfel de servicii de îngrijire pentru copii, mai ales în contextul în care avem o criză a forței de muncă. Părinții foarte mult apreciază când copiii lor sunt la locul de munca și mai ales când vorbim aici de copii cu vârsta de până la trei ani. Într-adevăr avem o necesitate foarte mare de a oferi aceste servicii”.

Părinții care vor să-și ducă copilul la o mini-creșă sunt asigurați că această instituție de educație timpurie este în conformitate cu standardele în vigoare și verificate de autorități.

„Acele persoane care doresc să deschidă o mini-creșă trebuie să respecte anumite cerințe. Va fi obligatoriu să dețină o educație, obligatoriu cursuri de acordare a primului ajutor medical, alimentație, nutriție, siguranță și igienă. De asemenea, este obligatoriu să dețină cazier judiciar. Noi încurajăm ca persoanele care doresc să ofere astfel de servicii să se înregistreze pe platforma ministerului servicialternative.gov.med, noi ulterior, vom crea o bază de date și vom publica această bază de date pentru toți cei care vor dori să apeleze la astfel de servicii”.

Platforma serviciilor alternative a fost lansată în sprijinirea mamelor, care până la etapa actuală nu puteau să revină la locul de muncă.

„Este o prioritate încurajarea femeilor de a reveni la locul de muncă atunci când ele își doresc și sunt foarte multe femei care doresc să revină din concediu de îngrijire a copilului cu mult mai devreme. Dar ne bucură foarte mult că, datorită politicilor prietenoase familiei pe care le-am adoptat în ultimii ani, am reușit ca în 2023 să avem un număr record de femei încadrate în câmpul muncii.”

Portalul serviciilor alternative a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Republica Moldova.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult