Vizită de studiu // Agricultorii moldoveni analizează Camerele agricole din Germania
10 agricultori din Republica Moldova efectuează o vizită de studiu în Germania pentru a se familiariza cu experiența fermierilor locali care sunt membri ai Camerei Agricole germane. Prezentând beneficiile oferite de acest parteneriat, agricultorii din Germania au subliniat că toți membrii Camerei Agricole se bucură de consultanță specializată, de o cooperare echitabilă și reciproc avantajoasă, iar estimările privind investițiile și profiturile sunt făcute în cadrul organizației maxim transparent.
„Noi suntem susținuți în toate problemele referitoare la gestiunea afacerilor noastre, indiferent cu ce problemă ne confruntăm, fie că este vorba de construcții sau de creșterea animalelor. Cu orice problemă ne putem adresa la Camera Agricolă și primim o consultanță de specialitate foarte detaliată, astfel încât decizia economică pe care o ia fermierul să fie justificată”, a relatat agricultorul Friedrich von Scherenberg.
Fermierii moldoveni au menționat că este necesar ca toți producătorii din țara noastră să se alinieze la standardele Uniunii Europene în domeniu, întrucât vor avea doar de câștigat.
„În cazul când noi vrem să nimerim în Uniunea Europeană, trebuie să ne acomodăm la condițiile în care lucrează Uniunea Europeană în agricultură, deoarece, cu regulile noastre, în Uniunea Europeană nu avem ce face”, a menționat agricultorul Nicanor Buzovoi.
„Se vede că beneficiile pe care le au, dar rezultate, mai ales în cazuri speciale în care, inundațiile, de exemplu, camera agricolă i-a ajutat fără cost adițional și au putut recupera, practic nu au pierdut afacerea”, a menționat agricultorul Alexandr Tatarciuc.
Amintim că proiectul de lege privind camerele agricole a fost votat în prima lectură de Parlament la propunerea Ministerului Agriculturii. Activitatea lor va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.
Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul mixt. Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii, va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar pe de altă parte, acestea vor avea autonomie totală în activitate.