INTERVIU // Eugen Tomac: Participarea la vot este un mesaj politic care va cântări foarte mult la Bruxelles
Prin participarea la europarlamentare transmitem un mesaj politic care va cântări foarte mult la Bruxelles, iar pe noi, cei care susținem necondiționat apropierea Republicii Moldova de România, de Uniunea Europeană, ne va ajuta enorm acest argument că cetățenii moldoveni nu dețin pașaport al României doar pentru a călători sau pentru facilități, ci sunt cetățeni ai Uniunii Europene implicați și responsabili. Declarația îi aparține eurodeputatului Eugen Tomac și a fost făcută la emisiunea ÎN CONTEXT. Europarlamentarul a mai precizat că va milita în Parlamentul European ca România să fie scutul de securitate al țării noastre.
Moldova 1: Continuăm ÎN CONTEXT cu Eugen Tomac, eurodeputat, care este cu noi online. La aceste alegeri europene, care este mesajul pe care îl pot transmite cetățenii din Republica Moldova cu cetățenie română țărilor din Europa și, în primul rând, establishment-ului de la Bruxelles?
Eugen Tomac: Mesajul meu este unul singur și anume: ca cetățenii europeni din Republica Moldova, cetățenii Uniunii Europene, pentru că toți cetățenii Republicii Moldova sunt europeni, dar cei care dețin cetățenia română evident sunt cetățeni ai Uniunii Europene, au șansa de a-și demonstra atașamentul față de Uniunea Europeană printr-o prezență cât mai mare la vot. A fi cetățean european într-un context atât de agitat și de complex este un act de patriotism să participi la vot, pentru că Republica Moldova de această dată are un nou statut, este stat candidat la Uniunea Europeană.
Toată lumea importantă de la Bruxelles știe că jumătate din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene. Și în acest context, este foarte important să transmiteți un mesaj politic și anume că sunteți interesați de activitatea viitorului Parlament European, acolo unde se vor dezbate și lua decizii importante ce privesc procesul de integrare pentru Republica Moldova. Acolo se vor discuta chestiuni ce țin de securitatea Republicii Moldova și, nu în ultimul rând, sprijinul pe care trebuie să îl primească mediul de afaceri, economia agricolă din Republica Moldova.
Deci, îndemnul meu este: ieșiți la vot. Este dreptul dumneavoastră, dar în același timp, mesajul politic pe care îl puteți transmite prin participare va cântări foarte mult la Bruxelles. Și evident, pe noi, cei care susținem necondiționat de foarte mult timp apropierea Republicii Moldova de România, de Uniunea Europeană, ne va ajuta enorm acest argument și anume că cetățenii Republicii Moldova nu dețin pașaport al României doar pentru a călători sau pentru a beneficia de o serie de facilități, ci sunt cetățeni ai Uniunii Europene implicați, responsabili, asumați. Și, evident, fiind un om de dreapta, nu pot decât să vă cer să susțineți Alianța Dreapta Unită, din care fac parte.
Moldova 1: Domnule Tomac, vorbeați mai devreme despre securitate. Republica Moldova are un acord, un parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană. Au fost unele comentarii că ar trebui Republica Moldova să încerce să facă aceste acorduri, să încheie parteneriate bilaterale cu țările NATO. Deci, întrebarea mea este dacă e suficientă securitatea pe care poate să o ofere Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și dacă într-adevăr are Chișinăul nevoie de garanții în plus?
Eugen Tomac: Evident că situația Republicii Moldova diferă foarte mult de alte state membre ale Uniunii Europene, care și-au asumat neutralitatea din punct de vedere al securității. Republica Moldova este expusă și toată Uniunea Europeană a înțeles acest lucru. De aceea, liderii europeni au fost anul trecut la Chișinău pentru a transmite un mesaj direct Rusiei că nu abandonează Republica Moldova și nu vor face greșeala de a o lăsa pradă amenințărilor Federației Ruse și interferențelor rusești. Și acest lucru se simte la Chișinău de când a început războiul pentru că totul s-a schimbat fundamental. Dar nu este suficient, pentru că în fiecare zi trebuie făcut mai mult. Uniunea Europeană susține Guvernul de la Chișinău pentru a-și consolida structurile de securitate, dar Uniunea Europeană nu are o armată proprie, are doar instrumente prin care poate oferi sprijin financiar, sprijin logistic. Dar deocamdată, la aceasta se rezumă sprijinul Uniunii Europene.
Din punctul meu de vedere, pentru o umbrelă de securitate cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că au o alternativă, ea este extrem de îndrăzneață și trebuie explicată, susținută și dezbătută pe larg pentru a fi înțeleasă de toți. Pentru ea eu militez: scutul de securitate pe care îl poate primi Republica Moldova îl poate oferi România. Dar acesta este un proiect distinct, pe care, evident, în Parlamentul European trebuie să-l promovăm cu argumente raționale, pragmatice, astfel încât să putem merge mai departe pe această linie care să garanteze securitatea cetățenilor Republicii Moldova.