Un nou protest al agricultorilor europeni la Bruxelles. Mii de fermieri, nemulțumiți de politicile de mediu ale Uniunii Europene
Protestele fermierilor europeni se extind. Agricultorilor din Spania și Franța, care au blocat ieri principalele puncte de trecere a frontierei comune, astăzi, li s-au alăturat și cei din Belgia, dar și din alte țări comunitare. Cu câteva zile înainte de alegerile europene, mii de fermieri cu sute de tractoare din mai multe țări europene s-au adunat la Bruxelles pentru a denunța măsurile impuse de Uniunea Europeană pentru domeniul agricol. La protest participă fermieri din Italia, Spania, Franța, Țările de Jos, Polonia, Germania și România.
Mii de fermieri cu sute de tractoare protestează la Bruxelles, după ce cu o zi înainte colegii lor au blocat principalele puncte de trecere a frontierei dintre Spania și Franța. Manifestanții s-au oprit la poalele Atomiumului, dar vor să ajungă și în cartierul, unde se află sediile instituțiilor europene.
Vox: „Am venit aici pentru a protesta alături de toți fermierii din Europa care sunt distruși. Costurile noastre de producție sunt mai mari decât prețul final de vânzare al produsului”.
„În Germania, este primordială păstrarea subvenției pentru motorina agrară”.
„Importul de produse vitale este reglementat diferit de la o țară la alta. Vorbesc despre Europa, unde unii au dreptul de a folosi unele substanțe, interzise în Franța. Nu e corect. Nu mai vorbesc despre controlul excesiv. Noua lege care nu va aduce nimic bun, va crește birocrația. Trebuie să facem ceva, odată ce toți ne confruntăm cu aceeași problemă”.
Acțiunea de protest este o inițiativă a organizațiilor de agricultori din mai multe țări europene, care doresc să-și facă auzită vocea încă o dată înaintea alegerilor europene.
„Vrem doar să arătăm că ne dorim să fim ascultați și auziți în Europa”.
„Am venit aici din solidaritate cu fermierii europeni. 1000 de fermieri au venit din Polonia”.
„Speranța este tot ceea ce ne-a mai rămas. Tot ce putem face e să luptăm pentru viitorul nostru, pentru viitorul agriculturii în Europa, pentru cetățenii europeni. Este important pentru noi toți. Nu doar pentru fermieri și pentru ferme, ci pentru fiecare cetățean din Europa”.
Acest ultim protest vine la câteva luni după ce un val de demonstrații a cuprins întreaga Europă. Fermierii și-au exprimat o gamă largă de preocupări: de la prețurile scăzute la produsele agricole din supermarketuri la costul vieții, taxele pe combustibil și subvențiile Uniunii Europene.