Social

Interviu cu jurnalista Marcela Zămosteanu, despre cum a funcționat rețeaua „Șor” la alegerile locale de anul trecut

RISE Moldova a dezvăluit modul în care a funcționat rețeaua „Șor” la alegerile locale de anul trecut. Peste un milion de euro au fost transferați din Rusia printr-o bancă din Kazahstan în Republica Moldova. Banii erau destinați pentru coruperea politică, dar au fost blocați de autoritățile de la Chișinău. Supranumit „curierul lui Șor”, Victor Guțuleac este protagonistul unei investigații noi marca RISE Moldova. Guțuleac apare în rapoartele SIS. S-a născut la Moscova, are și cetățenie rusă, și cetățenie moldoveană, a lucrat în structurile de anchetă de la Chișinău, dar acum ajută la legalizarea banilor obscuri pentru rețeaua Șor. Responsabilii de la Procuratură nu au confirmat și nici infirmat dacă există vreo cauză penală deschisă pe numele acestuia. Cert e că curierul lui Șor a plecat din Republica Moldova înainte de Paști, a mers în pelerinaj la Ierusalim și nu s-a mai întors înapoi.

Moldova 1: Care este, până la urmă, profilul acestui anonim, așa cum spui și tu în ancheta publicată pe RISE Moldova? Cum ai reușit să vezi sau ce l-a dat de gol că face parte din rețeaua lui Șor?

Marcela Zămosteanu, jurnalistă RISE Numele lui Guțuleac a apărut pentru prima dată public în toamna anului trecut, când SIS a publicat un raport cu privire la influența Federației Ruse în Republica Moldova, în special în cadrul alegerilor locale. Atunci, Guțuleac era prezentat drept un cunoscut din copilărie de-al lui Ilan Șor și ne-a părut curios să vedem cine este acest Guțuleac, pentru că la prima căutare nu reușeam să găsim foarte multe informații despre el. Părea așa… nu găseam nici măcar un profil activ pe conturile în rețelele de socializare. Și, săpând mai adânc, am aflat că a fost de fapt un angajat al Centrului Național Anticorupție, lucru care ne-a pus pe jar pentru că părea că un om care a lucrat în combaterea crimelor economice tocmai le comitea. Și am mai găsit că a lucrat la Serviciul Vamal și că, în 2020, a fost inspector de integritate la Federația Moldovenească de Fotbal. Deci vorbim despre un fost om al legii, care încalcă legea în interesul unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.

Moldova 1: Cum funcționa această schemă de finanțare tenebră din Rusia în Republica Moldova?

Marcela Zămosteanu, jurnalistă RISE Schema era foarte simplă. Era în preajma alegerilor locale din toamna anului trecut și se dădea o bătălie pentru primăriile din țară. Și, respectiv, Șor a anunțat un proiect prin care va sponsoriza primăriile pentru diferite lucrări. De exemplu, iluminat stradal sau apeduct, sau asfaltarea drumurilor. Ulterior, mai multe primării au început să semneze niște contracte de sponsorizare. Doar că nu cu Șor, dar cu un anume Igor Șved, care e cetățean al Israelului și deține și cetățenie rusă. De unde a apărut acest generos sponsor nimeni nu s-a întrebat. S-au asfaltat câțiva metri de stradă, iar la inaugurarea acestor metri de stradă participau deputați afiliați lui Ilan Șor sau chiar membri ai Partidului „Șansă”, un partid de-al lui Șor.

Și aici apare Guțuleac. Banii prin care se făceau aceste lucrări, care ajungeau prin sponsori la Șved, erau transferați de către Guțuleac din Federația Rusă în Kazahstan, iar din contul pe care îl deținea în Kazahstan, îi dădea cu împrumut lui Șved acești bani. Vorbim despre circa un milion de euro, ca Șved să vină și să facă activități de binefacere în Republica Moldova. Dar, de fapt, autoritățile s-au activat, au blocat acești bani și prin acest gest nu era altceva decât o metodă de a corupe alegătorii, ca la alegeri să voteze cu candidații pe care Șor îi susținea.

Moldova 1: Mai devreme te-am întrebat despre profilul lui Victor Guțuleac, dar el este conectat cumva și la frauda bancară pentru că a fost căsătorit cu o fostă deputată, la fel, apropiată de Ilan Șor?

Marcela Zămosteanu, jurnalistă RISE Da, cel puțin nu am reușit să obținem informații și nu cunosc că ar fi fost implicat în frauda bancară. Într-adevăr, a fost căsătorit cu Maria Albot, fostă deputată „Șor”, care e și una dintre acționarele de la Banca Socială, una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară. Doar că în perioada în care această Maria Albot era acționară la Banca Socială, ei erau deja divorțați oficial. Așa că nu avem încă informații că ar fi conectat la frauda bancară.

Moldova 1: În același timp, e conectat și la Vlad Plahotniuc, în ce mod?

Marcela Zămosteanu, jurnalistă RISE Cred că prin Ilan Șor. De fapt, Guțuleac a fost conectat la afaceristul rus Andrei Goncearenko, fost beneficiar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și implicat în mai multe tranzacții cu Plahotniuc. Doar pe scurt, în 2018, s-a făcut un schimb de proprietăți. Plahotniuc a primit un iaht și un întreg complex locativ în Spania de la Goncearenko. Iar la schimb i-a dat lui Goncearenko niște imobile din Chișinău. Și toate acestea s-au întâmplat prin intermediari.

O tranzacție, doar că în bani, se pare că a fost făcută și între Goncearenko și Șor, iar acest Guțuleac a fost un fel de intermediar. În 2021, pe unul dintre conturile lui Guțuleac din Republica Moldova a intrat echivalentul a 2 milioane de euro. Pentru ce acești bani? Ce a dat Șor la schimb încă nu știm, doar că știm că tot în acea perioadă erau alegeri locale noi la Bălți, unde candida Marina Tauber, deputată „Șor”.

**Moldova 1: Deci, practic, acești bani sunt un mod de a corupe alegătorii, dar prin operațiuni mascate să le spunem așa de „sponsorizări” și „ajutor umanitar”.

Marcela Zămosteanu, jurnalistă RISE Acte de binefacere. Doar că dacă anul trecut a reușit Șor să… adică nu a reușit, pentru că autoritățile au blocat banii. Atunci când au fost banii transferați în bancă, era mult mai ușor să îi blochezi și să vezi totuși de unde vin acești bani. În acest an, pentru că iarăși ne apropiem de alegerile prezidențiale, s-a schimbat metoda și vedem tot mai multe rețineri pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu curieri care vin cu bani cash. Deci, aici e cumva mai greu să dai de urma banilor, de unde vin banii. În acest caz cu Guțuleac, vedem că banii au fost transferați prin bancă. Respectiv, au lăsat urme.

Citește mai mult