Externe

Peste 800 de copii au murit în Ucraina, ca urmare a agresiunii ruse, începând cu anul 2014

Peste 800 de copii au fost uciși de la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina din 2014, inclusiv cel puțin 551 uciși în timpul invaziei la scară largă, a declarat procurorul general Andrii Kostin pe 4 iunie la televiziunea națională, transmite The Kyiv Independent.

De asemenea, cel puțin 1.368 de copii au fost răniți din cauza războiului total, potrivit lui Kostin.

Războiul de agresiune al Rusiei a avut un număr impresionant de victime în rândul populației civile din Ucraina.

ONU a declarat în aprilie că a înregistrat aproape 11.000 de civili uciși și peste 20.500 de răniți. Numărul real este probabil mai mare, deoarece Rusia împiedică monitorizarea independentă în zonele ocupate care au suferit cele mai mari distrugeri, cum ar fi Mariupolul.

„Războiul nu a început în 2022, ci în 2014. De atunci, Rusia a luat viețile a peste 800 de copii ucraineni. Nu cunoaștem încă amploarea reală a crimelor comise în teritoriile ocupate, la care nu avem acces", a declarat Kostin.

Potrivit lui Kostin, 3.800 de proceduri penale sunt în curs de desfășurare, în timp ce 54 de persoane care au comis crime împotriva copiilor au fost identificate și anunțate ca suspecți.

Ancheta a fost finalizată în 43 de cazuri penale, iar verdictele au fost înaintate instanței. La 4 iunie, 31 de persoane au fost condamnate pentru crime de război împotriva copiilor.

Kostin a declarat că Ucraina continuă să coopereze zilnic cu Procuratura Curții Penale Internaționale (CPI) în ceea ce privește problema deportării copiilor ucraineni. Potrivit procurorului general, au fost identificate șapte persoane suspectate de transferul ilegal de copii ucraineni. Printre acestea se numără un membru al parlamentului rus și o persoană apropiată liderului partidului „O Rusie Justă - Pentru Adevăr”.

De asemenea, Ucraina continuă să depună eforturi pentru aducerea acasă a copiilor din Rusia sau din teritoriile controlate de Rusia și pentru pedepsirea celor responsabili.

„Coaliția internațională, creată în acest scop ca parte a punerii în aplicare a formulei de pace a președintelui (Volodymyr) Zelensky, implică peste 36 de țări și lucrează în mod activ. Avem deja rezultate: întoarcerea unor grupuri de copii", a declarat Kostin.

Cel puțin 19.500 de copii ucraineni au fost confirmați ca fiind răpiți de Rusia de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, iar mai puțin de 400 au fost întorși acasă, potrivit bazei de date „Children of War” a guvernului ucrainean.

Menționăm că, pe 30 mai, Republica Moldova a condamnat politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate de ruși și pe teritoriul Rusiei. Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație în acest sens cu votul a 60 de deputați.

Legislativul de la Chișinău susține că negarea existenței națiunii ucrainene, alături de toate politicile inumane aplicate de Rusia față de copiii din Ucraina, cade sub incidența definiției de „genocid”.

Parlamentul Republicii Moldova s-a alăturat, astfel, altor parlamente naționale care au adoptat asemenea declarații și rezoluții, precum Parlamentul European, APCE, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Franța, Islanda, Polonia, SUA și Canada.

Citește mai mult