Social

IGSU a lansat campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală

Odată cu deschiderea noului sezon estival, potrivit salvatorilor, riscul de înec este ridicat, iar pentru evitarea incidentelor tragice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dat start unei campanii de informare. În parcul „La Izvor” din capitală, salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații demonstrative pe lac, sensibilizând publicul cu privire la cât de importantă este respectarea regulilor de comportament pe apă și cât de grave pot fi urmările unor acțiuni necugetate.

Aplicația demonstrativă a avut drept scop prezentarea pericolului scăldatului în locuri neautorizate și instruirea cetățenilor privind regulile de siguranță.

„Verificăm, după ce este extras dacă are respirație, în cazul nostru facem hiperextensia ca să fim siguri dacă persoana care a sărit în apă nu este traumatizată în regiunea cervicală”, a spus Igor Mocanu, paramedic Smurd.

În cadrul campaniei, salvatorii, alături de reprezentanții Crucii Roșii din Republica Moldova au informat oamenii prezenți pe plajă despre comportamentul responsabil pe apă. Printre aceștia s-au numărat și antrenorul de rugby Tudor Procopie și discipolii săi.

„De două ori pe an, conform programei școlare, suntem obligați să le prezentăm tinerilor regulile de securitate la antrenamente, dar acum și, în mod special, aflându-ne în preajma bazinelor acvatice, și regulile de comportament în apropierea acestora”, a relatat Tudor Procopie, antrenor de rugby.

VOX:

„Când vrei să intri în apă trebuie să te asiguri că îți permite un adult. Înainte de a intra trebuie să verifici dacă este adânc sau nu. Dacă nu putem înota, putem să intrăm în apă până la brâu, dar dacă putem, atunci mai sus de brâu”.

„Noi nu încercăm să ne scăldăm cu tot corpul, dar doar picioarele și verificăm dacă la lacuri sunt panouri în care scrie dacă se poate sau nu se poate de scăldat în apă”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează cetățenii că scăldatul este permis doar în locuri autorizate în care funcționează stații de salvare.

„Pe teritoriul Republicii Moldova sunt amplasate peste 2000 de bazine acvatice, printre care și două râuri mari, unde se practică scăldatul. În majoritatea cazurilor, aceste bazine acvatice nu sunt dotate cu stații de salvare. Vom merge și în teritoriu, vom forma grupe mixte și vom instrui și informa populația, în special copiii care practică scăldatul”, a menționat Oleg Malașevschi, șeful Direcției prevenire a IGSU.

„În prezent, în municipiul Chișinău activează opt stații de salvare, sunt angajați aproximativ 80 de salvatori unde suntem la serviciu 24/24. Au fost verificate plajele municipale, albia până la geamanduri și au fost extrase toate obiectele periculoase”, a declarat Stanislav Ceaglei, șeful Secției salvare pe apă a IGSU.

Potrivit datelor IGSU, datorită măsurilor de prevenire, în ultimii patru ani, s-a atestat o descreștere a cazurilor de înec, de la 85 de persoane în anul 2019 la 38 de persoane în anul 2023.

De la începutul anului 2024, 17 oameni, dintre care trei copii, s-au înecat în bazinele acvatice din țară.

Citește mai mult