Social

Condiții mai bune în zece raioane din Republica Moldova, pe bani europeni

Zece raioane din Republica Moldova au beneficiat de condiții mai bune în sate și de proiecte pentru consolidarea capacității organizațiilor neguvernamentale locale prin proiectul EU4Accountability. Datorită proiectului, autorităților publice centrale și locale, împreună cu societatea civilă, au găsit soluții pentru dezvoltarea localităților.

Alecu Reniță/Facebook/imagine simbol
Sursa: Alecu Reniță/Facebook/imagine simbol

Cu bani europeni, în satul Cobani din raionul Glodeni, a fost construit un teren de sport și unul de joacă. Iar în comuna Camenca din același raion, în a cărei componență intră satele Brînzeni, Butești și Molești, a fost amenajat un spațiu de odihnă și construit un teren de sport. Toate deciziile privind implementarea proiectelor au fost luate de localnici.

„Aceste proiecte atât nouă ca asociație, dar și în special localnicilor, ne-au dat curajul că ei se pot implica, pot participa, pot fi parte a procesului decizional și pot pune umărul ca să rezolve anumite probleme în sat și să îmbunătățească condițiile de viață”, a declarat Victor Zeamă, director A. O „Neemia”.

De finanțare în cadrul proiectului EU4Accountability au avut parte și alte localități din Republica Moldova care și-au îmbunătățit infrastructură și au beneficiat de practici de cooperare dintre autorități și societatea civilă.

„Proiectul de transparență în comuna Zărnești și Baurci ne vorbește în care localități am implementat proiectul. Noi am dotat sala de ședințe a consiliului local cu echipament pentru transmiterea ședințelor live, am făcut bune practici cu alte primării, liderii locali și liderii de comunitate”, a declarat Svetlana Busuioc, manager de proiect, Cahul.

„Proiectul a fost implementat în localitățile Vorniceni și Micleușeni din raionul Strășeni. La final avem două săli ale consiliilor locale mobilate, echipate cu echipamentul necesar, dotate cu camere video ce transmit ședințele consiliului local în format online”, susține Nicu Vrabie, manager de proiect, Strășeni.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți responsabilitatea socială a autorităților publice locale și centrale din Republica Moldova prin consolidarea capacității ONG-urilor locale de a participa, monitoriza și pleda pentru o mai mare responsabilitate socială.

„Am consolidat peste 200 de organizații ale societății civile și autoritățile publice locale care acum dispun de abilității și cunoștințele necesare pentru a participa activ, a monitoriza și a pleda pentru o mai mare responsabilitatea publică”, a menționat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Apreciem când societatea civilă facilitează discuțiile cu grupurile țintă cum este cazul în cadrul proiectului EU4Accountability, când am avut ocazia să fim în aceeași sală cu primăriile, ONG-urile locale și ne-au adus o altă perspectivă decât cea care se vede în centru”, spune Ana Calinici, secretară de stat a Guvernului.

Proiectul „EU4Accountability” s-a desfășurat în perioada 2022-2024 și a fost implementat de un consorțiu format din trei organizații. Valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane de euro.

Citește mai mult