Politic

Începerea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE, susținută de 12 țări europene

Avansarea negocierilor pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană este susținută de 12 țări europene, printre care Germania, Cehia, România, Slovacia, Suedia și Finlanda. Inițiativa a fost lansată de ministrul afacerilor europene al Cehiei, Martin Dvorak, printr-o scrisoare adresată președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, anunță presa de la Praga. Potrivit documentului, statele susțin aprobarea rapidă a cadrelor de negociere pentru cele două țări.

Scrisoarea inițiată de Cehia solicită adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina și Moldova de către Consiliul Afaceri Generale până cel târziu în iunie. Consiliul trebuie să adopte această decizie în unanimitate pentru a convoca conferința interguvernamentală cu ambele țări până la sfârșitul lunii iunie.

Martin Dvorak a menționat că acum este momentul potrivit pentru a avansa și a face pași concreți în procesul de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul de la Praga a subliniat și necesitatea de a stimula cele două țări prin integrare treptată în politicile și programele comunitare, înainte de a obține statutul de membru cu drepturi depline. În luna mai, Politico a scris, citând cinci diplomați din statele membre, că Uniunea Europeană intenționează să înceapă oficial discuțiile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul lunii iunie.

Cel mai mare obstacol, potrivit diplomaților, este refuzul pe termen lung al Ungariei, dar Bruxelles-ul și Kievul încearcă s-o convingă că Ucraina îndeplinește cerințele. Guvernul maghiar va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene pe 1 iulie.

„Unul din motivele pentru care se opune Ungaria este că Ucraina nu și-ar controla teritoriul, frontierele. Exact avem și noi situația nu chiar ca în Ucraina, dar asemănătoare. Nici noi nu controlăm o parte a teritoriului, exact din cauza Rusiei”, a declarat editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru.

Menționăm că Republica Moldova și Ucraina au depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țări candidate în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Citește mai mult