Politic

INTERVIU // Andrei Curăraru: Informațiile trebuie să devină probe pentru condamnarea lui Igor Gorgan pentru trădare de patrie

Informațiile obținute de The Insider trebuie să devină probe, care să contribuie la condamnarea fostului șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar dacă se confirmă, acesta cade sub incidența noțiunii de „trădare de patrie”, inclusiv prin utilizarea unei funcții publice. Declarația aparține expertului în drept, politici publice și securitate, Andrei Curăraru. Prezent în platoul emisiunii ÎN CONTEXT, Curăraru a comunicat că e nevoie ca Gorgan să-și deconspire complicii, deoarece structurile statului trebuie curățate de indivizi care colaborează cu Federația Rusă.

Moldova 1: Vreau să începem de la această preîntâmpinare sau avertizare a jurnalistului Kanev, care este unul dintre autorii investigației The Insider: „Fiți atenți pentru că nu știm ce le va trece prin cap celor de la Kremlin”. E o avertizare serioasă, cum credeți?

Andrei Curăraru: Am văzut metodologia cu care s-a operat și în 2014 și în 2022 în Ucraina. Ambele au presupus o susținere masivă din partea unor actori răuvoitori din interiorul Ucrainei, cu mai mult succes în 2014, cu mai puțin succes în 2022. Trebuie să presupunem că în toate structurile noastre, inclusiv cele militare, avem astfel de indivizi, care urmăresc scopuri cu mult diferite decât ceea ce vrea Republica Moldova, care sunt motivați, fie financiar, fie prin coerciție, altfel, să colaboreze cu Federația Rusă și de la asta trebuie să pornim.

Eu sper că aceasta este doar o manifestare publică a unui proces mai larg de curățare, inclusiv în domeniul militar. Pentru că avem o generație întreagă de oameni care au trecut prin școala rusească, care ar putea să fie vulnerabili pe mai multe aspecte și trebuie să vedem de fiecare dată când cineva este promovat, cum a fost domnul Gorgan, care este de fapt scopul său și cu ce se ocupă el. După cum ați văzut, nu s-a comportat ca un mare spion. A fost destul de neprofesionist, a utilizat Telegram, s-a dus personal la ambasadă. Asta vorbește despre faptul că, posibil, și structurile noastre îl filau de mai mult timp și înțelegeau cu ce se ocupă el. Mai ales după demisia acestuia dintr-o funcție publică.

Moldova 1: Dar probabil se comporta într-atât de neatent pentru că știa că are să fie apărat din punct de vedere politic, așa cum a transmis și fostul ministru Anatol Șalaru pentru „Ziarul Național” că el a încercat să-l dea afară, dar oricum a revenit în funcția de șef al Statului Major.

Andrei Curăraru: Jocurile politice, mai ales acum, ar trebui să părăsească domeniul securității naționale. Înțelegem că mai multe numiri, în special în funcții de conducere, au loc pe criterii politice, asta trebuie să dispară. Pentru că avem nevoie de adevărați profesioniști, de oameni care vor binele Republicii Moldova, iar afilierea unei sau altei fracțiuni de putere poate fi și ea vulnerabilitatea asta. Nu aș exclude că inclusiv influența asta venea ca un rezultat al acestei activități de spionaj pe teritoriul Republicii Moldova, curatorii săi de la Moscova facilitând creșterea profesională a acestui personaj. Până la urmă, trebuie să înțelegem cât de mult rău a făcut el.

Ce putem să modificăm noi în acele documente secrete la care a avut el acces pentru ca acele date să nu mai fie valabile. Și cum facem așa ca să nu mai treacă alte persoane de tipul lui prin aceste filtre, dar și demascarea la întreaga schemă, întreg păienjenișul pe care și l-a creat el pe interior. Fiindcă, chiar venind în acea funcție de conducere la Marele Stat Major, el avea putere discreționară de a numi mai multe persoane în funcții de răspundere. Și trebuie să vedem cine sunt acele persoane, cum au venit ele în sistem și ce scopuri au și ele de fapt.

Moldova 1: Dar, până la urmă, nu e un caz izolat. Cum spunea și jurnalistul Kanev, Republica Moldova e plină de agenți sau spioni ruși. Și tot în investigație am văzut că, după ce a plecat de la statul major, a avut o rețea de informatori care îi ofereau informații secrete. Mai ales corespondența aceasta este din perioada martie-iunie 2022, primele zile de invazie rusă în Ucraina, când exista un sentiment de frică și în Republica Moldova și, într-adevăr, multă lume nu știa la ce să se aștepte atunci.

Andrei Curăraru: Există mulți supărați în sistem. Există oameni care prin astfel de măsuri s-ar putea vedea undeva crescând în diferite poziții. Ne dăm seama că mulți dintre cei care fac astfel de activități nu o fac în mod obligator pentru scopurile declarate, dar o fac pentru a dăuna altcuiva din interiorul ministerului. Trebuie să înțelegem că, până la urmă, deconspirarea unui spion nu face jocul de care avem noi nevoie. Noi avem nevoie inclusiv ca dumnealui să-și deconspire complicii, inclusiv să dea declarații și acele informații care au fost obținute de către The Insider să devină mijloace de probă, care să contribuie și la condamnarea acestuia, dar și la întreaga rețea respectivă de spioni.

Mă bucură, pe de o parte, reacția rapidă a SIS, care spune că știa despre contextul aceasta. Nu m-aș mira ca deconspirarea lui să fie și parte dintr-un joc operativ mai larg, în care să se evidențieze inclusiv oameni care stau acum mai în alertă, care vor încerca să plece din Republica Moldova. Sau vor încerca, invers, să se activizeze, să dea cât mai multe informații valoroase pentru a continua să fie niște pioni în jocul acesta rusesc.

Moldova 1: Semnalul clar pe care ar trebui să-l transmită acum Republica Moldova ar trebui să fie de fapt un proces trecut prin instanță, în așa fel ca să fie demonstrată această complicitate, mai ales că avem și o nouă lege privind trădarea de patrie, dar nu știu dacă va avea efecte retroactive.

Andrei Curăraru: Cu siguranță că nu va fi efect retroactiv, dar, dacă se confirmă datele despre care vorbește investigația The Insider, domnul Gorgan deja cade sub incidența noțiunii de „trădare de patrie”, inclusiv prin utilizarea unei funcții publice destul de înalte. Este importantă aici colaborarea dintre Procuratură, cred că PCCOCS în cazul dat, și serviciile speciale de la noi, ca aceste informații operative care sunt în spațiul public să devină probe, să ducă la condamnări. Și nu la condamnarea unei singure persoane, dar inclusiv a mai multe persoane care sunt responsabile. Mai ales că vorbim despre o perioadă în care dumnealui direct nu avea acces la secretul de stat și la alte informații cu caracter limitat. Trebuie să curățăm până la urmă tot sistemul de apărare de astfel de indivizi și să avem și un efect de prevenție. Adică, când cineva va vedea ce pățește un general, nu va încerca să facă acțiuni similare la niveluri cu mult mai mici.

Moldova 1: Republica Moldova are acum capacitatea să reziste unor astfel de atacuri hibride. Dacă ar fi să ne referim, de exemplu, la structurile de forță, de securitate, la presă, de ce nu, și la societate în general. Pentru că mi-a atras atenția acest mesaj: Hai, veniți cu armata, pentru că aici sunt mulți care vă așteaptă și nu are cine să opună rezistență. De asta vă întreb dacă există capacitatea sau reziliența potrivită?

Andrei Curăraru: Capacitatea este desigur că limitată. Aici ne poate ajuta operaționalizarea acelui parteneriat pe care îl avem cu Uniunea Europeană prin schimburi de informație mai active cu serviciile speciale din Uniunea Europeană, dar și creșterea gradului de responsabilizare a acestor ofițeri și altor persoane din sistemul securității naționale. Până la urmă este un scop care depășește net alte intenții și alte riscuri care sunt la adresa securității naționale. Mai ieri era acest scandal legat de Interpol. Ne afectează și el cu siguranță, dar aici vorbim despre o valoare supremă, despre statalitate, suveranitate și reacția la astfel de la incidente trebuie să fie dură și nemijlocită.

Moldova 1: Urmează și un acord cu Statele Unite privind schimbul de informații intelligence. Credeți că va fi un avantaj enorm pentru Republica Moldova știind cum funcționează serviciile americane?

Andrei Curăraru: Bine, până și domnul Gorgan a făcut studii în Statele Unite ale Americii și nu excludem că și acolo a avut anumite activități de spionaj, poate despre metodele cum a fost pregătit el acolo și așa mai departe. Dar nu este exclus și elementul invers, că acolo a fost supravegheat și ar putea să se depisteze dacă se comporta la fel cum s-a comportat în Republica Moldova.

Este important să înțelegem că informații despre Republica Moldova în acest domeniu specific sunt multe. Și cum le valorificăm noi și când ies la suprafață astfel de cazuri este un moment critic, dar în același timp este și un argument foarte bun pentru cei care mai susțin astăzi Federația Rusă în Republica Moldova. Vedeți ce fac acoliții ruși în Republica Moldova? Cheamă războiul pe teritoriul nostru, ceea ce noi cu siguranță nu vrem și niciodată un patriot adevărat al țării n-ar spune asta.

Citește mai mult