Alegerile pentru Parlamentul European au început: Peste 370 de milioane de cetățeni, așteptați la urne
Peste 370 de milioane de europeni cu drept de vot din 27 de țări europene sunt așteptați, începând de astăzi, 6 iunie, și până pe 9 iunie, la urne pentru a alege 720 de membri ai Parlamentului European. Jurnalista Deutsche Welle, Sabina Fati, a declarat, într-un interviu la Moldova 1, că avem nevoie de o Europă puternică, mare, care să poată vorbi pe o singură voce, iar europenii își pot spune cuvântul în acest sens prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European.
„Europa se confruntă pentru a doua oară în istoria acestei construcții cu un război în interiorul continentului. A fost la începutul anilor 90 războiul din Bosnia cu Kosovo și avem acum un război ceva mai complicat care este în Ucraina. Una din mizele acestor alegeri e un parlament european majoritar pro-democratic”, a declarat jurnalista.
Referitor la cum ar putea arăta noua structură a Parlamentului European, jurnalista a menționat că acum există în acest legislativ o parte așa-zis conservatoare sau suveranistă și partidele tradiționale, deci conservatorii și socialiștii, reprezentând o alianță stânga-dreapta bazată pe reguli democratice. De asemenea, Sabina Fati a spus că mai sunt și partidele progresiste.
„Avem aceste trei blocuri în care așteptăm să se alinieze democrații, contra suveraniștilor. Suveraniștii sunt acei care militează pentru națiune împotriva curentelor europene, împotriva delegării către Bruxelles a anumitor prerogative naționale, pe scurt o întoarcere în secolul XIX, unde fiecare e pentru el. Dar în acest context grav în care ne aflăm acum, această întoarcere la fiecare pentru el și să nu vedem că avem nevoie de o Europă mare, puternică, care poate vorbi pe o singură voce și acționa cu o singură armă, ar fi o eroare”, a mai spus jurnalista.
Menționăm că alegerile au început astăzi în Olanda, mâine se vor deschide secțiile în Irlanda. Dar cele mai multe țări vor organiza scrutinul duminică, de exemplu, România, unde au loc duminică și alegeri locale.
În Republica Moldova, alegerile europarlamentare se vor desfășura pe 9 iunie pentru care Ministerul de Externe de la București a deschis 52 de secții de votare. Astfel, moldovenii cu cetățenie română pot decide componența viitorului Parlament European.
România are 33 din 720 de deputați, cele mai multe locuri - 96 - îi revin Germaniei pentru că are și cea mai mare populație din uniune. Dar în Parlamentul European deputații nu se grupează pe țări, ci pe familii politice, cele mai mari sunt popularii europeni, social-democrații, liberalii și verzii.
Parlamentul European este un colegislator în Uniunea Europeană. Adică nu ia hotărâri de unul singur, codecizia înseamnă Parlament, Comisie și Consiliu. Parlamentul este ales prin vot direct, numește Comisia, care este un fel de guvern al Uniunii, iar Consiliul sunt de fapt guvernele naționale. Miza acestor alegeri este viitorul Uniunii Europene și extinderea în Est. Rezultatele provizorii le vom afla duminică, la ora 23 a Europei Centrale, adică la miezul nopții.