Regional

Spirite încinse privind biserica din satul Răuțel, raionul Fălești

Spiritele se încing în jurul bisericii cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești. Un grup de enoriași, susținători ai episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, subordonat Patriarhiei Ruse, încearcă să schimbe conducerea bisericii locale, recent trecută sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, parte a Bisericii Române. Mai exact, ei anunță organizarea, pe 9 iunie, a unei reuniuni în cadrul căreia oamenii sunt chemați să aleagă un nou paroh al bisericii.

tvrmoldova.md
Sursa: tvrmoldova.md

Pe 17 martie curent, majoritatea membrilor Consiliului bisericesc și a enoriașilor au decis schimbarea afilierii bisericii din Răuțel, de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, către Mitropolia Basarabiei. Episcopul Marchel nu a acceptat această decizie și, la propunerea Sinodului Mitropoliei Moldovei, parohul bisercii din localitate a fost caterisit.

„Înștiințare pentru creștinii din satul Răuțel, protopopiatul Fălești nu mai este purtător de har preoțesc și i-a rămas să se pocăiască pentru păcatele lui. Orice îndrăznire de slujire a lui este o provocare la mânia lui Dumnezeu”, a spus episcopul Marchel.

Susținătorii episcopului au afișat anunțuri în stațiile de așteptare, chemând credincioșii să voteze pentru alegerea unui nou paroh a lăcașului. Localnicii însă se opun acestei idei și sunt de partea actualului preot, Victor Țurcanu, care slujește comunității de peste 15 ani.

„Cei care doresc ca în biserică să fie lăudat patriarhul Moscovei, care are problemei foarte mari legate de situația din Ucraina și de declarația de război sfânt, să se ducă acolo unde el este pomenit. Cei care nu vor asta să vină la Răuțel”, a menționat Victor Păvălean, membru al Consiliului bisericesc.

„Da, de ce să-l schimbăm, cu ce preotul acesta e rău? El a slujit de când a decedat preotul Anton. El tare bine slujește. De ce trebuie să-l schimbăm? Noi suntem într-un lăcaș sfânt, unde nu ar trebui să ne sfădim”.

„Pe acest preot nu îl dăm nimănui. El este al nostru, noi ne-am obișnuit cu el atâția ani, el este foarte bun om”, au spus oamenii.

La rândul lui, parohul bisericii își pune speranța în înțelepciunea localnicilor pentru a depăși această situație. Totodată, preotul nu exclude că duminică, 9 iunie, biserica Răuțel ar putea fi locul unor tensiuni și altercații, după scenariul similar celui din satul Dereneu, raionul Călărași, când biserica a fost luată cu forța.

„Cu câteva luni în urmă biserica noastră a aderat la Mitropolia Basarabiei și iată că, mă gândesc, sunt cei care nu sunt de acord cu aderarea bisericii la Mitropolia Basarabiei, ei au și pus avizul în sat, pe pereții stațiilor. Probabil, da, să ne așteptăm la un atac forțat. La toate ne putem aștepta”, a declarat parohul bisericii, Victor Țurcanu.

Autoritățile locale spun că nu intervin în acest conflict, ci doar iau act de situația creată de episcopul Marchel, care încearcă să organizeze adunarea controversată.

„În spatele tuturor acțiunilor care sunt stă episcopul Marchel de la Bălți. Ei au venit cu scrisoare, a fost depusă scrisoarea către primar și consiliu, să le permitem să organizeze adunarea în data de 9 iunie. N-avem dreptul să le interzicem, oamenii vor să se adune”, spune Tudor Istrati, primarul satului Răuleț.

Contactați de jurnaliști, episcopul Marchel și ajutorii săi au refuzat să răspundă la întrebări, dar au menționat că, de săptămâna viitoare, va fi o claritate în ceea ce privește soarta acestei biserici.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult