Justiție

Cazul „Gorgan”: SIS și Ministerul Apărării, sub lupa procurorilor

Procuratura Generală va cerceta de ce Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Apărării nu au intervenit la timp în cazul fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan. Conform unei investigații jurnalistice, acesta ar fi colaborat și furnizat informații secrete către servicii de spionaj ale Federației Ruse timp de decenii. Declarația a fost făcută de procurorul general Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV. El a adăugat că vor fi investigate și persoanele responsabile de numirea și verificarea lui Gorgan în funcții de conducere, și, în cazul în care informațiile din investigație, deja confirmate de SIS, se vor dovedi adevărate, Gorgan ar putea fi acuzat sub aspectul trădării de patrie.

Potrivit lui Munteanu, procurorii au solicitat informații de la SIS cu privire la dezvăluirile jurnaliștilor de la The Insider, conform cărora Igor Gorgan ar fi furnizat date secrete serviciilor militare rusești. Scopul investigației este de a verifica veridicitatea informațiilor făcute publice de jurnaliști și de a evalua impactul pe care l-ar putea avea asupra intereselor Republicii Moldova. Acțiunile SIS și ale Ministerului Apărării vor fi, de asemenea, analizate de procurori, a declarat Ion Munteanu.

„Va fi investigat de ce asemenea fapte au putut fi tolerate atâta timp, când avem organe specializate în contracararea unor astfel de fapte. (…) Este responsabilitatea inclusiv a Ministerului Apărării și SIS să verifice exact oamenii care acced în astfel de funcții. (…) În asemenea funcții nu se accede pur și simplu printr-o convorbire, există avize, organe care trebuie să se pronunțe etc.”, a declarat Ion Munteanu.

Dacă informațiile prezentate în investigația jurnalistică se vor adeveri, Igor Gorgan ar putea fi cercetat inclusiv sub aspectul trădării de patrie, susține procurorul general. Totuși, decizia de a porni sau nu o cauză penală, spune el, va fi luată doar după ce vor fi acumulate probe. Munteanu a mai afirmat că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a autosesizat din presă privind acest caz și că nu a fost informată de SIS.

„Nu vreau să trag concluzii pripite, dar de ce noi nu am știut despre acest fapt mai înainte sau de ce PCCOSC, care este responsabilă de astfel de investigații, trebuie să afle din presă. (…) Procuratura s-a autosesizat ca rezultat al difuzării în surse media și imediat am solicitat confirmarea din partea SIS. (…) Faptul că SIS a conformat informațiile nu este suficient pentru noi pentru a demara investigații penale. O parte din informații au parvenit, anumite rapoarte, însă informația nu este completă, nouă nu ne-au făcut claritate”, a mai declarat Ion Munteanu.

Amintim că The Insider a dezvăluit corespondența de pe Telegram între Gorgan și colonelul din serviciul de spionaj militar extern al Federației Ruse (GRU), Alexei Makarov. Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, cei doi au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Conform investigației, GRU era interesat în mod special de armele pe care le cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Cazul „Gorgan”: Procuratura examinează veridicitatea informațiilor potrivit cărora fostul comandant al Armatei ar fi livrat rușilor informații secrete

Grosu le cere instituțiilor de drept explicații cu privire la cazul „Gorgan”: „Este vorba despre securitatea statului”

Recean, prima reacție la schema de corupție în care este vizat șeful Interpol Moldova: „Guvernul va oferi toate instrumentele necesare organelor de urmărire penală”

Cazurile „Gorgan” și „Țentiu”, o amenințare la adresa securității R. Moldova? Reacțiile Promo-LEX și PAS

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult