Social

Criză de cadre didactice în școlile din mediul rural: Guvernul majorează indemnizațiile pentru a atrage tinerii specialiști

Indemnizația pentru absolvenții de la Universitatea Pedagogică care se angajează într-o școală din mediul rural a fost majorată până la 200 de mii de lei. Alocația va fi oferită pentru o perioadă de cinci ani. Iar pentru absolvenții colegiilor pedagogice, mărimea indemizației a crescut până la 160 de mii de lei. Noile măsuri au fost aprobate de Guvern și vin să-i încurajeze pe tineri să aleagă profesia de pedagog. Autoritățile își propun în așa fel să suplinească criza acută de cadre didactice în școlile din țară.

Gimnaziul din satul Ivanovca, raionul Hîncești, este una dintre instituțiile de învățământ unde se atestă o criză de cadre didactice. În școală activează doar 11 profesori care instruiesc peste 100 de elevi și care sunt nevoiți să predea și alte șase discipline pentru care administrația școlii nu a găsit dascăli. Maria Cichirca este învățătoare de clasele primare de mai bine de 40 de ani. Deși este deja la pensie, femeia continuă să muncească și cumulează și funcția de director adjunct al instituției școlare din satul Ivanovca.

„Chiar azi am adresat o întrebare elevilor, cine vrea să învețe la colegiul pedagogic mai departe și toți au tăcut. Este greu să lucrezi cu copiii, mulți văd cum se poartă copiii cu profesorii și nu vor. Eu am gradul doi didactic și clar că salariul este un pic mai mare, dar pentru tinerii specialiști este foarte puțin, mai ales dacă au familii, aici trebuie un pic de lucrat”, a menționat Maria Cichirca.

Iar Alexandra Dima lucrează bibliotecară la gimnaziul din Ivanovca din anul 1982, de când a fost fondată instituția. Femeia este de 11 ani la pensie și spune că în tot acest timp niciun tânăr specialist nu s-a arătat interesat să ocupe postul ei de muncă.

„Nu a avut niciodată vreun specialist bibliotecar. Satul este mic și poate nu este aceeași perspectivă cum este în oraș. Dacă va veni vreun specialist, eu îi voi ceda locul, dar până atunci voi lucra”, a mărturisit Alexandra Dima.

La gimnaziul din satul Ivanovca lipsesc profesori de limba și literatura română, geografie, istorie, dar și educație tehnologică. Directoarea instituției spune că este gata să ofere tot suportul tinerilor specialiști care vor să se angajeze.

„De exemplu, profesoara de matematică la noi predă și educația tehnologică, după specialitate e profesoară de matematică. Atunci când un profesor are de predat și pregătit 2-3 discipline pentru o zi, are la dispoziție foarte puțin timp. Profesorul nu mai are posibilitatea să cerceteze noi modalități de predare, respectiv nu poate oferi o informație amplă și bine structurată”, a menționat directoarea gimnaziului din Ivanovca.

Pentru a convinge tinerii specialiști să muncească în domeniul educației, autoritățile promit și compensarea cheltuielilor pentru căldură, dar și a celor pentru chirie. Mai exact, cei care vor alege să meargă să predea într-o școală din mediul rural vor primi un ajutor unic în mărime de trei mii de lei pentru căldură și o mie de lei lunar pentru închirierea unei locuințe.

„Noi credem că prin acest proiect vom reuși să atragem mai mulți tineri în domeniul pedagogic. Mai mulți tineri la absolvirea științelor educației se vor angaja prin aceste programe, iar ulterior și vor rămâne în sistem. Credem că prin aceste majorări vom spori și atractivitatea profesiei și prestigiul ei”, a menționat Adriana Cazacu, secretară de stat la Ministerul Educației.

Studenții de la pedagogie spun că noile măsuri sunt destul de atractive, însă de scurtă durată. Salarile mari ar fi ceea ce i-ar determina să îmbrățișeze meseria de pedagog.

„Profesorii nu ar trebui să aibă grija zilei de mâine, dar să aibă salarii decente, asta ar trebui să facă, că se oferă acei bani motivanți este altă chestie. Da, eu aș merge în sat, chiar în satul meu este o lipsă de cadre didactice, dar tinerii specialiști se concentrează în oraș pentru că sunt altele posibilitățile”.

„Pentru tinerii care vin de la sate, pentru cei care pleacă înapoi la sate, poate va fi mult mai atractiv. Din câte am înțeles, se vor acoperi și cheltuielile pentru cazare, ceea ce, într-adevăr, poate atrage tinerii să activeze în cadrul didactic”.

„Eu aș fi dispusă la mine în localitate să predau, pentru că acolo am casa mea și sunt aproape de părinți, respectiv mi-ar fi mult mai comod acolo. Dar dacă un pic s-ar modifica salariile la profesori, mulți cred că ar începe să lucreze în învățământ”.

Ministerul Educației urmează să lanseze un concurs în care va prezenta locurile vacante în domeniu. Studenții și absolvenții interesați vor trebui să depună dosarele, iar ulterior, o comisie specială va decide unde vor fi repartizați tinerii specialiști. Potrivit datelor Ministerului Educației, cea mai mare lipsă de cadre didactice este în raioanele Hîncești, Cimișlia, Căușeni, dar și în UTA Găgăuzia. Iar disciplinele matematică și limba și literatura română sunt cele unde este cea mai mare nevoie de dascăli. În prezent, în școlile din țară sunt aproximativ 7000 de cadre didactice lipsă.

Citește mai mult