Criza din regiunea transnistreană: Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit asupra unor soluții pentru a preveni agravarea situației
Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit să colaboreze pentru a găsi soluții comune care să atenueze impactul crizei din regiunea transnistreană asupra populației și să prevină agravarea acesteia. Subiectul a fost abordat astăzi, într-o convorbire telefonică între liderii celor două țări, anunță Președinția de la Chișinău. Într-un mesaj transmis în această seară, președintele ucrainean a acuzat Rusia de utilizarea resurselor energetice împotriva guvernării de la Chișinău, menționând că Ucraina este gata să sprijine Republica Moldova, inclusiv cu cărbune.
Potrivit sursei citate, discuția dintre Sandu și Zelenski a vizat situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută.
„Mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a luminii și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice. Cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele”, precizează instituția prezidențială.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că a discutat astăzi cu președinta Maia Sandu despre criza din regiunea transnistreană.
„Sarcina principală acum este să ajutăm Moldova să depășească provocările energetice și să nu permitem Moscovei să stârnească tensiuni sociale”, a declarat Zelenski, într-o primă reacție după izbucnirea crizei energetice în raioanele de est ale Republicii Moldova, cauzată de sistarea furnizării gazelor rusești către țara noastră, începând cu 1 ianuarie.
„Situația energetică actuală din Moldova, inclusiv pe malul stâng al Nistrului, este o încercare evidentă a Rusiei de a utiliza resursele energetice împotriva guvernării din Moldova. Suntem pregătiți să ajutăm. Obiectivul urgent este să menținem stabilitatea și să creăm condiții pentru ca poporul moldovean să poată trăi în liniște, să lucreze pentru țara lor și să sprijine parcursul nostru comun către Uniunea Europeană”, a mai declarat președintele Ucrainei.
I spoke with the President of Moldova, Maia Sandu @sandumaiamd. The important task now is to help Moldova overcome its energy challenges and prevent Moscow from stoking social tensions.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 8, 2025
The current energy situation in Moldova – including on the left bank of the Dniester – is a… pic.twitter.com/ioCjsImedY
Amintim, concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând o datorie a malului drept, contestată de un audit internațional, dar fără a impune condiții pentru regiunea transnistreană, unde datoriile depășesc 11 miliarde de dolari. Criza energetică a forțat centrala electrică de la Cuciurgan să utilizeze cărbune, însă stocurile sunt limitate și ar putea să se epuizeze mult mai repede decât se anticipa anterior, a avertizat Chișinăul. Mai mult, suplinirea acestora este aproape imposibilă, deoarece tipul de cărbune necesar funcționării centralei este disponibil doar în Donbas, o regiune ocupată de Rusia, de unde transportul este blocat.
Analiștii sugerează că implicarea Ucrainei ar putea sprijini regiunea și contracara propaganda Kremlinului, care încearcă să atribuie criza guvernului de la Chișinău. Într-o declarație recentă, premierul Dorin Recean a spus că Republica Moldova nu s-ar opune unui ajutor ucrainean. O asemenea inițiativă, a spus șeful Guvernului, ar preveni o criză umanitară în stânga Nistrului.