Sport

Festivalul „Chișinăul Sportiv”, la cea de-a doua ediție. Mii de oameni și-au dat întâlnire în parcul „La Izvor" din capitală

Mii de sportivi și amatori ai sportului și-au dat întâlnire în parcul „La Izvor" din capitală la Festivalul „Chișinăul Sportiv". În cadrul evenimentului, vizitatorii au avut parte de masterclassuri prezentate de sportivi din școlile și liceele cu profil sportiv, federații, asociații și cluburi sportive. La festival au fost prezenți și campionii mondiali.

Primăria Chișinău
Sursa: Primăria Chișinău

Gimnastică ritmică, tenis, baschet, judo, kickboxing, hipism sunt doar câteva dintre sporturile pe care le puteau încerca vizitatorii festivalului. Sportivii de performanță spun că e nevoie de timp și de mult efort pentru obținerea rezultatelor dorite.

„Eu practic scrima de cinci ani. E ușor, doar că de fiecare dată când plec în alte țări, peste hotare, la concursuri, devine din ce în ce mai greu. Vreau să fiu campion mondial la scrimă”.

„Din punct de vedere al performanței, este un sport destul de greu, e practicat de o mare parte de tineri din toată lumea și respectiv când ajungem la competițiile internaționale trebuie să facem față”.

„Practic din 2013, sunt pasionat de acest sport. Proba clasică smulsul - 170, aruncatul - 204. Fizic, e ușor; moral, mai greu”.

În tabăra celor care practică artele marțiale am întâlnit mai mulți sportivi care au un singur scop - să ajungă la Jocurile Olimpice.

„E interesant și nu te plictisești așa de repede. Am în jur de 15-20 de medalii. Vreau să ajung la olimpiadă”, a declarat sportivul Alexandru Grițcan.

„Ca și orice sportiv care practică o probă olimpică, aș dori să ajung la olimpiadă, acesta este un scop, un vis la care trebuie să tindem”, a spus Valeria Covali.

„Acest sport dezvoltă elasticitatea, 90% elasticitatea, puterea, viteza. Sportivii noștri încă nu au ajuns la Jocurile Olimpice deoarece selecția este foarte grea. Sperăm în viitor să avem și noi participanți la Jocurile Olimpice”, a declarat Vladislav Arventi.

Și copiii cu nevoi speciale au practicat fotbalul și baschetul. Aici am întâlnit-o pe Olga Țițeanu și pe fiul ei Maxim de nouă ani care suferă de autism.

„Cel mai important pentru ei e socializarea. Aici mămicile fac cunoștință, își împărtășesc experiența, copiii noștri se împrietenesc și asta este cel mai important pentru noi. Copilul adoră antrenamentele de fotbal și baschet”, spune Olga Țițeanu.

„Vrem ca oamenii să știe că sunt și altfel de copii care vor să fie văzuți și acceptați de societate, să socializeze cu ei. Mulți aud de această tulburare - autismul, acum este mai cunoscută, și voiam ca oamenii să știe că și ei sunt copii, numai că mai speciali”, a declarat reprezentanta asociației, Irina Haritonova.

Reprezentanții primăriei s-au referit la sprijinul acordat sportivilor de performanță.

„În ultimii trei ani, alocațiile pentru sport au crescut de la 4 milioane la 20 de milioane de lei doar pentru activități sportive și susținerea sportivilor de performanță. S-a dublat sau poate chiar s-a triplat numărul de medalii obținute de sportivii noștri”, a spus șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi.

Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024" este la cea de-a doua ediție.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult