Cultură

Gheorghe Malarciuc, comemorat la Muzeul Național al Literaturii Române

„Gheorghe Malarciuc, omul și timpul său" a fost genericul evenimentului comemorativ, consacrat aniversării a 90-ea de la nașterea cunoscutului scriitor și cineast. Gheorghe Malarciuc a scris cărți, a realizat filme și s-a afirmat în mod deosebit în calitate de corespondent al săptămânalului „Literaturnaia gazeta" din Moscova, în articolele sale promovând valorile naționale. Gheorghe Malarciuc a fost fondatorul Mișcării Ecologiste din Republica Moldova și prim-vicepreședinte de onoare al Mișcării Ecologiste din România.

Portretul lui Gheorghe Malarciuc, numeroasele cărți, fotografii, manuscrise, unele scrisori adresate mamei sale în anii 60 cu grafie latină, toate din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, au readus în circuit o personalitate care a activat în timpuri vitrege.

„Laudă Muzeului că își amintește de cei care au fost și au contribuit la crearea acestei culturi. Gheorghe Malarciuc a fost un om de cultură și a fost omul timpului său și reflectă epoca, de aceea face să ne amintim de colegii noștri plecați pentru că, amintindu-ne de ei, înțelegem mai bine epoca, istoria”, spune Vladimir Beșleagă.

„Din păcate, după ce a fost publicat primul lui roman "Firicel de iarbă verde", un pic a stagnat evoluția operei lui, dar el s-a afirmat ca publicist, ca ecologist a fondat Mișcarea ecologică, a avut și o frumoasă deviză, un slogan „Sănătatea naturii - sănătatea omului”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

Evenimentul de comemorare, moderat de Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului, a fost un prilej pentru Mihai Poiată de a-și aminti cum, datorită insistențelor lui Gheorghe Malarciuc, prima lui piesă din studenție a ajuns la Teatrul Național, fiind lecturată de mari actori.

„Despre Gheorghe Malarciuc ar trebui să spun, în primul rând, sunt obligat să spun, că el a fost un naș al tinerilor dramaturgi din RSSM de pe atunci. A fost un om de cultură, un mare cetățean. Dacă, mă rog, s-ar auzi critici la dramaturgia, proza sau publicistica lui. El a fost un cetățean al culturii!”, a spus cineastul, scriitorul Mihai Poiată.

A fost evocata și activitatea lui Gheorghe Malarciuc la „Literaturnaia Gazeta", o publicație progresistă de la Moscova.

„A asigurat transmiterea ideilor ce se vehiculau aici, de Renaștere, de spunere a adevărului. Și prin aceasta, Gheorghe Malarciuc rămâne în istoria Mișcării de Eliberare Națională drept unul dintre patrioții care a contribuit la deșteptare, la apărarea naturii, la fondarea Mișcării Ecologiste și unul dintre ctitorii Mișcării de Renaștere Națională”, a spus Ion Hadârcă.

Gheorghe Malarciuc s-a născut pe 6 iunie 1934 în satul Bursuc, județul Soroca, Regatul România. Scriitorul s-a stins din viață la 30 octombrie1992.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult