Europarlamentare 2024

INTERVIU // Andrei Curăraru: Participarea activă la europarlamentare reprezintă un grad înalt de implicare a Republicii Moldova în afacerile UE

Spiritul european și posibilitatea de a vota la aceste europarlamentare importante pentru întreaga Europă i-a determinat pe mulți dintre moldovenii cu dublă cetățenie să participe activ la vot, fapt ce reprezintă un grad înalt de interes și implicare al Republicii Moldova în afacerile Uniunii Europene. Opinia aparține expertului în drept și relații internaționale, Andrei Curăraru, și a fost exprimată la Moldova 1.

Potrivit lui, anunțul Ursulei von der Leyen despre coaliția cu aceleași partide denotă că Comisia Europeană va fi în componență aproape similară, ceea ce e un semnal bun pentru țara noastră pentru că vorbește că acei pași consecvenți în inițierea negocierilor cu Uniunea Europeană vor continua.

Moldova 1: Aproape 57 de mii este prezența la urne în Republica Moldova. Ce efect ar trebui să aibă această mobilizare a moldovenilor cu cetățenie română și ce i-a motivat pe oameni să iasă la europarlamentare pe fundalul unei campanii electorale destul de anemice?

Andrei Curăraru: De fapt, aceste cifre arată o îngrijorare și o preocupare mai mare față de afacerile europene în Republica Moldova, mai mult decât vreodată. Cred că referendumul și alegerile prezidențiale care urmează în 20 octombrie anul curent au avut un rol decisiv în mobilizarea cetățenilor Republicii Moldova. Nu am văzut o campanie foarte consecventă din partea partidelor din România sau din altă parte în țară. Dar înțelegem că identitatea noastră europeană și posibilitatea de a vota la acest scrutin deosebit de important pentru întreaga Europă i-a determinat pe mai mulți dintre conaționalii noștri cu dublă cetățenie să participe activ. Mai mult de 1000 de voturi la fiecare dintre secțiile de votare arată gradul de interes, dar și implicare a cetățenilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană deja astăzi.

Moldova 1: Popularii Europeni rămân cei mai numeroși, înseamnă asta că Ursula Von der Leyen poate avea alt mandat și extinderea poate merge mai departe?

Andrei Curăraru: Cred că Partidul Popular European este singurul partid clasic care chiar a câștigat voturi, nu le-a pierdut comparativ cu alte proiecte similare. Ursula von der Leyen deja a declarat că se va îndrepta spre o coaliție cu aceleași partide cu care a fost anterior, către proiectul Renew Europe și către Socialiști-Democrați, vorbind despre posibilitatea unei Comisii Europene într-o componență foarte similară.

Acest fapt este un semnal bun pentru Republica Moldova, pentru că deschiderea Comisiei Von der Leyen față de a Republica Moldova a fost una fără precedent. Autoritățile noastre au o relație bună cu această comisie și asta vorbește că și acei pași consecvenți în inițierea negocierilor cu Uniunea Europeană vor continua.

Moldova 1: În Franța vor fi anticipate din cauza eșecului alianței politice care îl susține pe Macron. Acolo dreapta extremă a câștigat, deși nu a fost un succes replicat în toată Europa. Credeți că există riscul alunecării în extremă politică?

Andrei Curăraru: O creștere relativ semnificativă a extremei drepte era prognozată, se vorbea despre aproximativ 20 de procente din voturi, care vor merge la astfel de partide în Europa și cam așa a fost. În Franța, președintele Macron va face un gambit pentru a pune totul pe masă, toate posibilitățile, toate șansele ca în 20 de zile să îi fie reînnoit mandatul. Sau să iasă cumva din funcția de președinte cu o altă configurație politică, una absolut nelegată de proiectele sale politice. Este clar că și în Franța și în Germania nu s-au așteptat la astfel de rezultate mari și umilitoare, poate, pentru partidele de extremă dreaptă. Dar fundamentul sunt niște probleme sociale nehotărâte în Uniunea Europeană, inclusiv probleme legate de migrație, asistență socială și așa mai departe. Important este de menționat că doar partidul doamnei Le Pen are o poziție mai reticentă față de suportul Ucrainei, chiar și celelalte partide mai populiste, mai de extremă dreaptă, cum ar fi partidul Georgiei Meloni, susțin Ucraina și asta nu va schimba nici atitudinea în interiorul Parlamentului European față de necesitatea de a susține statul vecin în războiul pe care l-a provocat Federația Rusă.

Moldova 1: Cum vi se par rezultatele din România? Pentru aceste liste s-a votat în Republica Moldova. Alianța de guvernare și-a păstrat pozițiile.

Andrei Curăraru: Eu cred că, în România, totul vine plus-minus în limitele celor prognozate. Vedem și acolo un vot populist destul de bine pronunțat, dar o alianță atât de largă, cum a fost cea creată de PNL și PSD, ambele partide mari și partide cu istorie, vorbește despre continuitatea unor politici, dar și despre faptul că astfel de surprize mai degrabă că nu se așteaptă nici la alegerile naționale. Or votul la alegerile europene este un indicator bun pentru a vedea ce se întâmplă la alegerile naționale în țările Uniunii Europene. Mai puțin, de exemplu, votul la cele locale.

Citește mai mult