Aderare UE

INTERVIU EXCLUSIV // Martin Dvořák: Republica Moldova este pe drumul cel bun. Merită să fie stat membru al Uniunii Europene

Republica Moldova se află pe drumul cel bun, își face temele pentru acasă și are capacitatea de a îndeplini toate criteriile pentru a adera la Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Europene al Cehiei, Martin Dvorak, într-un interviu exclusiv pentru Moldova 1. Oficialul a subliniat că Republica Cehă sprijină extinderea blocului comunitar și va continua să susțină Republica Moldova nu doar la nivel politic, dar și cu expertiză și consultanță.

Moldova 1
Sursa: Moldova 1

Moldova 1: S-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. În 2004, zece țări au devenit membre ale UE, printre care și Cehia. Cum a fost parcursul țării până a deveni membră a blocului comunitar? Care au fost provocările prin care a trecut țara? În cât timp a reușit Cehia să se alinieze la standardele UE?

Martin Dvořák: A fost un drum destul de lung, pentru că am început împreună ca Cehoslovacia în 1989, prin acea „revoluție de catifea”. Unul dintre principalele mottouri a fost „Înapoi în Europa”, așa că era un scop și un vis al cetățenilor noștri să facă parte din familia europeană, nu din UE propriu-zis. Apoi, după toată istoria cu Slovacia, am continuat ca Cehia independentă și a durat să o luăm de la capăt. În 1996, am depus o cerere oficială la UE, apoi, în 2003, am avut un referendum, ceea ce vă așteaptă și pe voi la toamnă, înțeleg, și apoi în 2004 am devenit membri, așa că au fost în total vreo 15 ani.

Moldova 1: Cum a influențat aderarea la UE nivelul de trai în Cehia? A reușit țara să-și rezolve anumite probleme, de ordin economic, de exemplu, fiind membră UE?

Martin Dvořák: Nu există nicio îndoială că am obținut o mulțime de avantaje fiind membru UE, inclusiv avantaje economice. Pe de altă parte, poate că nu am folosit toate posibilitățile și potențialul pe care le-am avut la dispoziție, dar oricum pot spune că de la început eram la 80 la sută din standardul UE și nivelul de trai și acum suntem puțin mai mult de 90 la sută, deci este un pas uriaș. Pe de altă parte, sperăm că vom fi cu adevărat sută la sută din media europeană. Deci poate am ratat unele oportunități, dar oricum este foarte important că este deschisă ușa pieței europene pentru aproape jumătate de miliard de consumatori și este o provocare uriașă, un avantaj și un beneficiu pentru companiile noastre, pentru că suntem o țară orientată spre export și exportul nostru a crescut rapid și, desigur, a crescut și nivelul de trai. Pe de altă parte, este necesar să repetam din nou și din nou că nu este vorba doar de bani. Avem mulți bani care vin direct de la Bruxelles, adică au fost aproximativ un miliard de coroane cehe în acești 20 de ani, dar nu este vorba doar despre bani. Este vorba, în principiu, despre valorile comune pe care trebuie să le înțelegem, că Europa este o uniune de valori comune, democrație, libertate, independență, stabilitate și prosperitate. Prosperitatea este importantă, dar nu este singurul lucru pe care îl aduce apartenența europeană membrilor. Deci, da, nivelul nostru de trai s-a îmbunătățit rapid datorită UE, poate că nu am folosit rapid toate oportunitățile, dar totuși este un rezultat foarte bun după 20 de ani de aderare.

Moldova 1: UE se pregătește pentru o nouă extindere, prin aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest. Dar Republica Moldova și Ucraina sunt luate „la pachet”. Guvernul de la Praga a obținut semnăturile a 11 țări, cerând președinției belgiene a UE să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei până la sfârșitul acestei luni. Ce reprezintă mai exact această scrisoare? Ați discutat și cu restul țărilor membre pentru a o semna?

Martin Dvořák: Sunt foarte mândru că sunt unul dintre inițiatorii acestei scrisori. De fapt, s-au alăturat doi membri, Spania și Irlanda. Ei au cerut să fie incluși în scrisoare și sperăm, cu adevărat, că va fi posibil să atingem acest obiectiv, sub acest tip de presiune sau ajutor pentru președinția belgiană, să înceapă negocierile cu Republica Moldova și, mai ales, să avem o conferință interguvernamentală, ceea ce este un pas foarte important, poate mai mult simbolic decât ceva concret. Dar, oricum, credem cu adevărat că vom putea lucra împreună cu partenerii noștri și cu președinția belgiană pentru a atinge acest obiectiv și pentru a aduce Republica Moldova și Ucraina mai aproape de următorul pas către UE, deoarece credem cu adevărat că meritați acest lucru, faceți o treabă excelentă făcându-vă temele și sunteți bine pregătiți. Vă doresc succes la referendum și vă rog să luați această scrisoare ca pe un fel de susținere a scopurilor și viselor voastre.

Moldova 1: Președinția rotativă a UE este preluată la 1 iulie de Ungaria, care are anumite obiecții în ceea ce privește Ucraina. Credeți că acțiunile Budapestei de a tergiversa cursul european al Kievului pot afecta și Chișinăul?

Martin Dvořák: Nu este foarte corect ca politicienii și membrii guvernului să speculeze cu privire la motivație. Pe de altă parte, este din ce în ce mai clar că Ungaria este cea care încearcă să încetinească, dacă nu să oprească, mișcarea și progresul aderării Republicii Moldova și Ucrainei la UE sau calea către UE. Să nu speculăm cu privire la motivația pentru care o fac, ei joacă un anumit joc, dar, pe de altă parte, cred cu adevărat în puterea unității europene, nu a Uniunii, o unitate a membrilor europeni pentru a-i forța pe toți să accepte și să adopte strategia noastră comună și obiectivul nostru de a vă ajuta în drumul către aderarea europeană.

Moldova 1: Sunteți de acord cu renunțarea la unanimitate pe problemele de politică externă și bugetară în procesul de reformare a Uniunii Europene, având în vedere că Ungaria este, oarecum, acuzată că a abuzat de dreptul său de veto?

Martin Dvořák: Este o problemă foarte sensibilă în Cehia. Trebuie să fiu explicit, părerea mea personală este puțin diferită de cea a Guvernului, sunt mai deschis pentru orice dezbatere despre dreptul de veto și cum să fie folosit sau poate chiar să reducem puterea de veto pentru viitor, deoarece cred că trebuie să dezbatem subiectul despre o Europă mai flexibilă pentru următoarea generație, ori putem să ne așteptăm la o serie de evenimente total neprevăzute în perioada următoare, mă refer la război, pandemie sau vreo catastrofă naturală etc. Cred că trebuie să ne gândim cum să îmbunătățim această capacitate a Europei de a reacționa prompt și dreptul de veto este unul dintre instrumentele care încetinește procesul, așadar, cred că trebuie să discutăm despre asta. Pe de altă parte, trebuie să fiu clar, guvernul ceh se află pe poziția „Nu atingeți dreptul de veto”, este măsura noastră de suveranitate și trebuie să o păstrăm, dar cred că și în guvernul ceh vom fi capabili să discutăm ce putem face în privința asta. Pe de o parte, trebuie, așa cum am spus, să îmbunătățim puțin capacitatea UE de a reacționa pe probleme importante. Pe de altă parte, trebuie să protejăm drepturile țărilor mici, cărora le este frică să fie doborâte. Așa că trebuie să găsim un fel de compromis cum să facem asta.

Moldova 1: În contextul actual de securitate, putem vedea pregătirea pentru această nouă extindere ca o „necesitate geostrategică”?

Martin Dvořák: Cred că am putea, trebuie să ne gândim încă o dată la asta. Ne confruntăm cu această situație cu puțin timp înainte de alegeri. Întotdeauna se întâmplă înainte de alegeri. Este foarte greu să spui populației „uite, trebuie să trimitem niște bani cuiva să-i ajutăm”. Pe de altă parte, cred, ca Uniune, suntem suficient de puternici pentru a vă ajuta și pentru a vă sprijini drumul. Deci, cred că vom putea găsi un compromis sau o modalitate de a îmbunătăți sursele pentru asta.

Moldova 1: Evenimentul de la sfârșitul lunii iunie va permite o evaluare detaliată a pregătirii Republicii Moldova pentru aderare. Considerați Republica Moldova o țară pregătită să devină membră a UE?

Martin Dvořák: Pentru a fi absolut corect, încă nu, dar cu siguranță sunteți pe drumul cel bun. Poate nouă ne-a fost mai ușor încă de la început, dar voi trebuie să aveți răbdare și să înțelegeți că este un drum lung, foarte lung și ar putea dura câțiva ani. Dar cu siguranță mă bucur să confirm că Republica Moldova, la fel ca și Ucraina, în special voi sunteți pe drumul cel bun, vă faceți temele cât mai bine posibil și, cu siguranță, vă arătați și prezentați devotamentul față de valori și capacitatea de a atinge obiectivele și de a îndeplini toate criteriile. Sunteți la început, suntem absolut sinceri. Vă ținem pumnii și credem că referendumul va confirma că nu puțini oameni, dar majoritatea moldovenilor sprijină aderarea, iar pe urmă haideți să lucrăm împreună și, apropo, aș vrea să spun că Cehia este absolut pregătită să vă sprijine nu numai pe cale politică, ci și prin colaborarea cu experții noștri, deoarece avem încă experiență și sunt mulți oameni în acest sens, ei își amintesc încă procedura în cazul nostru specific, așa că, cred că vă vom putea asigura un grup de experți și consultanță. Vă susținem mereu.

Moldova 1: Ați menționat despre referendum. Cum a reușit Cehia să-și convingă cetățenii de avantajele aderării la Uniune?

Martin Dvořák: După cum am spus, deja la începutul anilor 90, a fost foarte ușor pentru că am avut experiența cu ocupația rusă și comunismul sau regimul comunist, așa că a fost foarte ușor de convins oamenii. Ei știau că este o soluție mai bună să fii membru al părții de Vest a Europei și al lumii democratice și să nu mai faci parte din zona sovietică. Dar acum, după 20 de ani, poate că sprijinul nu este atât de puternic, pentru că acum oamenii se confruntă și cu unele necazuri și complicații sau provocări la care nu se așteptau de la bun început, dar totuși, sprijinul este mai mult de jumătate. Avem aproximativ un sprijin de 60 la sută, apropo, în timpul referendumului, 77 la sută au votat pentru statutul nostru de membru. Deci nu a fost atât de greu să-i convingi atunci, acum însă e greu să-i ții în poziția că e bine să fii membru al UE.

Moldova 1: În opinia dumneavoastră, ce ar trebui să facă Republica Moldova în acest sens, pentru a ajunge, de exemplu, la procentul de sondaje - 58% în favoarea aderării la UE?

Martin Dvořák: Cred că, cu cât oamenii sunt mai tineri, cu atât sunt mai proeuropeni și mai optimiști, pentru că au deja propria lor experiență cu viața, cu studiile, cu călătoriile, cu afacerile, peste tot prin țările europene și înțeleg avantajele și beneficiile pe care le primesc. Ceilalți oameni uneori, știți, se uită dincolo de umăr, că poate pe vremea comunismului măcar eram siguri că vom avea ceva, era minimul, dar acum ne confruntăm cu niște provocări și chiar cred că acest guvern este capabil să păstreze sentimentul populației că a fi cu adevărat membru al UE are sens. Apropo, și în timpul președinției noastre, cred că au avut ocazia să vadă că nu suntem doar membri, suntem membri respectați ai familiei, nu primim doar niște comenzi de la Bruxelles, suntem capabili să le producem, să discutăm, să formulăm politici și strategii comune și acest lucru ar muta puțin chiar și poziția guvernului ceh mai aproape de UE și cred că această mișcare va continua.

Moldova 1: De când Republica Moldova a devenit stat candidat, mulți oficiali cehi au spus că susțin drumul european al țării noastre. Va continua Cehia să sprijine Republica Moldova să avanseze cât mai repede pe calea integrării? Și care ar fi acest sprijin din punct de vedere practic?

Martin Dvořák: După cum am spus deja, da, suntem de partea voatră. Pe termen lung, susținem extinderea UE, cu tot cu Republica Moldova, Ucraina și, poate, Georgia, nu știu, nu sunt sigur în acest moment. Vorbim și despre Balcanii de Vest. Și, așa cum am spus, suntem pregătiți și oferim mult sprijin nu numai prin puterea politică, să spunem, ci și folosind experții și oamenii noștri. Ei au experiență privind procedura de a ajunge în UE, ce să faci, cum transpui acquis-ul și ce trebuie să faci la un anumit pas, ceea ce este foarte complicat, nu este ușor. Suntem în legătură cu liderii voștri și am oferit deja acest sprijin și ajutor. Cred că veți fi dispuși să colaborați și vă vom ajuta.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult