Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Grigore Guzun: Prin participarea la europarlamentare, cetățenii au trimis un mesaj important de la Chișinău către Bruxelles

Moldovenii cu dublă cetățenie au dat dovadă de responsabilitate civică și interes la europarlamentare și este un mesaj important trimis de Chișinău către Bruxelles, luând în considerare că, la sfârșitul acestei luni, se pune în joc lansarea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova, susține expertul în relații internaționale și securitate, Grigore Guzun. Aflat în platoul emisiunii ÎN CONTEXT, el a precizat că cetățenii au dat un imbold elitei politice de la Bruxelles că vor în familia Uniunii Europene.

Moldova 1: În platou este Grigore Guzun de la WatchDog. Vă întreb despre prezența la urne în Republica Moldova, participarea la vot, înțelegerea unor idei sau necesități europene. E un fel de semnal transmis cel puțin președinției belgiene, pentru că acum e multă presiune pe această președinție să deschidă negocierile formal?

Grigore Guzun: Absolut, după cum spuneau și colegii, moldovenii cu dublă cetățenie din Republica Moldova au dat dovadă de responsabilitate, în primul rând, și de o responsabilitate civică și interes, trebuie să menționăm, pentru a participa la aceste alegeri europarlamentare. Sigur, este un mesaj foarte important trimis de Chișinău către Bruxelles. În special, luând în considerare că la sfârșit de lună vor fi evenimente importante la Bruxelles și se pune întrebarea sau e în joc lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Cred că, cu ajutorul cetățenilor, am reușit să transmitem acest imbold elitei politice de la Bruxelles și sperăm că la sfârșitul acestei luni vom demara oficial negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.

Moldova 1: Până la urmă s-a produs sau nu alunecarea spre dreapta extremă în Europa? Iată, mai devreme discutam și cu jurnalistul Dan Alexe, care susține că de fapt se vehicula o tragedie politică mult mai mare decât ce s-a întâmplat acum, în realitate, și că Parlamentul European se aseamănă mandatului trecut.

Grigore Guzun: Vedem un rezultat înalt al partidelor din extremă dreaptă în Europa Centrală, precum Germania, Franța sau Austria. Și vedem un rezultat destul de bun pentru partidele tradiționale sau moderate în Europa de Est și de Nord, precum Polonia sau Slovacia. În acest sens, dacă comparăm cu rezultatele din 2019, practic, prezența celor din extremă dreaptă a crescut doar cu 10 procente, deși se vehicula că va fi un rezultat mult mai mare. Considerând situația geopolitică din regiune, eu cred că acesta este rezultatul maxim pe care a putut să-l obțină extrema dreaptă în Parlamentul European. Iar în scurt timp, cred că în decurs de câțiva ani, suportul pentru aceste partide va scădea, pentru că partidele tradiționale și-au învățat o lecție din aceste alegeri, în special în Europa Centrală. Și acum au o sarcină grea de a convinge din nou electoratul să-i voteze și cred că se va solda cu succes acest lucru.

Moldova 1: Așadar, cum se explică decizia lui Macron de a dizolva Parlamentul? Este sau nu riscantă, este sau nu oportună?

Grigore Guzun: De fapt, aș vrea să spun că, în primul rând, exercițiul electoral prin care a trecut Uniunea Europeană săptămâna trecută ne demonstrează încă o dată că totuși democrația este fundamentul creării și funcționării acestei organizații, chiar dacă în unele state rezultatele nu sunt cele mai favorabile. Aceasta a fost decizia cetățenilor.

Revenind la decizia președintelui Macron de a dizolva Adunarea Națională. Aceasta vine ca răspuns la rezultatul slab al partidului acestuia în cadrul alegerilor și, surprinzător, al rezultatului neașteptat al partidului de extremă dreaptă, condus de Marine Le Pen. Da, este o decizie riscantă, dar, după cum spunea însuși președintele Macron, riscul face parte din ADN-ul politicii franceze, sugerând că, de fapt, el este pregătit pentru orice scenariu. Este puțin probabil ca la alegerile din 30 iunie și 7 iulie să câștige o majoritate absolută extremiștii de dreapta, pentru că, dacă ne uităm, tradițional, în formatul acestor alegeri, sunt favorizate partidele tradiționale. Am văzut o statistică, se creează în turul doi un scut împotriva celor din extremă dreapta.

Eu cred că, cel mai probabil, după aceste alegeri, președintele Macron va crea o alianță lărgită cu mai multe partide, iar funcția de prim-ministru va fi cedată unui alt partid și mișcarea Renașterii Naționale a lui Marine Le Pen va fi în opoziție, o opoziție puternică.

Citește mai mult