Cultură

Cei 164 de ani de la Mica Unire, marcați la Chișinău prin depuneri de flori

Se împlinesc 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. La Chișinău, sărbătoarea a fost marcată prin depuneri de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și mai mulți oficiali ai statului român au punctat importanța Micii Uniri de la 1859.

Ambasada României în Republica Moldova
Sursa: Ambasada României în Republica Moldova

Eroul acestei zile este Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domnitor mai întâi la Iași, și apoi la București. El a reușit în timpul domniei sale să unească Moldova și Țara Românească într-un singur stat - România. Procesul a fost unul de durată, însă dubla alegere a lui Cuza din 24 ianuarie 1859 a intrat în istorie drept Ziua Unirii.

„Acesta a fost începutul. România a apărut pe harta lumii, România a devenit țară și dacă nu ar fi fost data de 24 ianuarie, dacă nu ar fi fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cred că nu ar fi fost nici Marea Unire, care a avut loc la 1 decembrie 1918”, a spus Ion Iovcev, fost director al Liceului „Lucian Blaga”.

La bustul Domnitorului Cuza din sectorul Botanica al capitalei au depus flori și ambasadorul României, Cristian Leon Țurcanu, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

„Este o dată specială, o dată istorică. Este un moment istoric de o mare însemnătate pentru absolut toți românii și am dorit să marcăm acest eveniment împreună la Chișinău. Acest eveniment îl marcăm cu mari emoții oriunde ne-am afla, pentru că 24 ianuarie este una dintre principalele pietre de temelie ale României moderne”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova.

„Eu fiind din Iași am spus tot timpul că România s-a născut la Iași și faptul că astăzi sărbătorim 164 de ani de la Mica Unire sau primul pas spre realizarea României moderne este o zi importantă și deosebită pentru toți românii, oriunde s-ar afla, și mă bucur să fiu astăzi la Chișinău cu domnul președinte Grosu și cu domnul ambasador, să marcăm acest eveniment important și să dăm dovadă tuturor de unitate”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat, DRRM.

Mica Unire este un exemplu pentru actuala clasă politică, a declarat președintele Parlamentului.

„Istoria o facem noi și istoria e bună pentru cei care o țin minte, care o studiază, iau aminte la ceea ce a fost, nu repetă greșelile sau cel mai bine să învețe din greșelile altora. Istoria ne-a arătat acest exemplu că la acel timp, într-o conjunctură și politică, și geopolitică, a fost luată o decizie curajoasă și corectă”, susține președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.

Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, iar pe 24 ianuarie a fost ales și la București. Cuza a condus separat cele două principate până în 1862, când Moldova și Țara Românească au creat statul român modern.

Citește mai mult