Regional

Lucrările de reparație a drumului național Soroca-Arionești-Otaci sunt în plină desfășurare

Lucrările de reabilitare a șoselei naționale Soroca-Arionești-Otaci sunt în toi. Drumul cu o lungime totală de 40 de kilometri a intrat în reparație în septembrie anul trecut. Pe anumite porțiuni se lucrează la reconstrucția îmbrăcămintei rutiere existente prin reciclarea la rece a asfaltului și se aplică straturile bituminoase. Valoarea lucrărilor se ridică la 44 de milioane de euro, bani acordați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Reparația acestui drum, considerat unul dintre cele mai deteriorate din Republica Moldova, se desfășoară în două etape. Prima etapă prevede reparația unui segment de drum de 31 de kilometri, iar lucrările se vor desfășura până în iunie 2026. Bugetul pentru aceste lucrări este de 34 de milioane de euro.

A doua etapă de reparații, care acoperă un segment de 9,4 kilometri, cu un cost estimat la 9,2 milioane de euro, se va încheia în 2025. Lucrările sunt executate de către două companii, care dau asigurări că, în trei ani, drumul va arăta cu totul altfel. Potrivit proiectului, va fi lărgită partea carosabilă, iar drumurile secundare vor fi reconstruite. Localnicii speră că lucrările vor fi încheiate în termenul prevăzut.

VOX: „Drumul ăsta nu a fost reparat de mult timp. Este bine atât pentru oameni, cât și pentru mașini, pentru toți”.

„A fost ca în timpurile sovietice. Unde mai bine, unde mai rău, dar puteai merge. De 15-20 de ani, situația este cea de astăzi”.

„Acest drum se întinde pe mulți kilometri. Nu se poate face repede”.

Reabilitarea acestui tronson de drum va contribui semnificativ la fluidizarea traficului dinspre vama Otaci, conectându-se astfel la întreaga rețea națională de drumuri. În acest sens, va fi creată banda a treia, suplimentară, pentru camioanele de mare tonaj.

„Acest sector are o importanță majoră pentru raioanele din nordul țării, în special pentru Ocnița, Dondușeni, Drochia și Soroca. Uitați-vă la drumul Bălți-Chișinău, reparat cu ajutorul Uniunii Europene. Oamenii au uitat de nevoile și problemele lor”, a menționat Victor Artamaniuc, primarul orașului Ocnița.

Inginerii de pe șantier spun că vor fi extinse acostamentele, vor fi instalate 800 de indicatoare rutiere și vor fi reconstruite 29 de poduri. De asemenea, în cadrul proiectului este prevăzută și amenajarea unui sens giratoriu.

Citește mai mult