Social

Recomandările IGSU în contextul codului galben de instabilitate atmosferică

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis o serie de recomandări pentru populație în vederea prevenirii situațiilor de risc în contextul codului galben de instabilitate atmosferică, emis de meteorologi.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți.

„Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției”, notează IGSU.

Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ. De asemenea, salvatorii recomandă ca, în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea „conduc foarte bine curentul electric”.

IGSU, atenționează părinții să nu lase minorii fără supraveghere, pentru a evita situațiile periculoase.

„În condiții meteorologice nefavorabile, este esențial ca toți cetățenii să manifeste responsabilitate pentru propria viață și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților”, atenționează IGSU.

Totodată, specialiștii atenționează gestionarii bazinelor acvatice să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor.

Precizăm că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi un nou cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pe parcursul zilei de joi, 13 iunie, în intervalul orelor 11:00-22:00. Potrivit meteorologilor, în această perioadă se prevăd averse puternice însoțite de descărcări electrice, pe alocuri cu grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de la 15 până la 49 de litri per metru pătrat. De asemenea, vântul va sufla în rafale de până la 20 de metri pe secundă.

Citește mai mult