Politic

Felicia Bechtoldt: Numărul șomerilor beneficiari de ajutor social s-a redus de zece ori, într-un singur an, grație reformei ANOFM

Reducerea de zece ori, într-un singur an, a numărului de șomeri care beneficiază de ajutor social este efectul reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și a politicilor în domeniul ocupării, a afirmat secretara de stat a Ministerului Muncii, Felicia Bechtoldt, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1.

Captură video
Sursa: Captură video

„În primul rând, noi am mărit bugetul pentru acele programe de angajare unde să putem să angajăm cât mai multe persoane. Anul trecut, am avut un buget de 34 de milioane de lei, ulterior a fost mărit cu 60%, la 54 de milioane de lei. Am putut să oferim mai multe programe în ceea ce ține de cursuri de formare profesională, stagiere profesională, instruire la locul de muncă. Am reușit să oferim aceste programe către 1400 de persoane, dintre care 1000 de femei”, a declarat secretara de stat a Ministerului Muncii, Felicia Bechtoldt.

Numărul șomerilor care primesc ajutor social a ajuns în luna mai la 1.479 de persoane, față de aproape 11.700, câte erau în luna aprilie a anului trecut. Peste 11 mii de persoane au fost ajutate anul trecut să-și găsească un loc de muncă prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. De la începutul acestui an, au fost angajați peste 6 mii de șomeri, dintre care jumătate sunt femei, a precizat secretara de stat.

„S-a reușit din cauza unor modificări în legislație. În primul rând, noi am introdus obligativitatea ca șomerii să completeze un raport lunar despre activitățile pe care le-au întreprins pentru a-și căuta un loc de muncă. Și de fapt, foarte multe persoane care nu erau interesate în a-și căuta un loc de muncă deja nu au dorit în continuare să fie înregistrați. De asemenea, noi am exclus asigurarea medicală pentru acei șomeri care nu au contribuit în bugetul de asigurări medicale”, a mai declarat oficiala.

Amintim că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a trecut printr-o amplă reformă lansată anul trecut pentru a-i consolida capacitățile instituționale și a eficientiza finanțarea măsurilor menite să faciliteze angajarea șomerilor.

Citește mai mult