Social

Chișinăul ar urma să adopte măsuri restrictive împotriva bașcanei Evghenia Guțul, sancționată de SUA, susțin experții

După ce Statele Unite i-au impus sancțiuni bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, Consiliul interinstituțional de supervizare (CIS) de la Chișinău urmează să se alinieze la măsurile internaționale. Restricțiile ar putea presupune înghețări de conturi bancare, interdicții pentru import și export sau pentru înregistrarea anumitor afaceri. Experții în drept consideră că acestea ar face ca exercitarea acțiunilor de destabilizare să devină costisitoare și incomodă.

Recent, Republica Moldova a operat câteva modificări la Legea privind implementarea măsurilor restrictive internaționale. „O dată ce sunt impuse anumite sancțiuni internaționale, autorităților din Moldova le revin anumite obligații. Ele se pot referi la blocarea de anumite fonduri și resurse economice, anumite interdicții, inclusiv la ASP. În termeni practici, le va fi foarte greu acestor persoane să colaboreze cu băncile, să deschidă conturi noi”, explică expertul juridic, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă.

Expertul a mai precizat că Evghenia Guțul nu va putea colabora cu companii înregistrate în SUA. Cu referire la efectul acestor sancțiuni, Ilie Chirtoacă a menționat că măsurile sunt foarte incomode și țin de eliberarea vizelor, sistemul bancar și tranzacționare. În mod normal, conturile companiilor persoanelor vizate de sancțiuni pot fi blocate. „E o mare problemă, în special pentru cei care apelează la servicii sau tranzacționează cu bani și resurse sau capital străin în special care vine din SUA sau din alte jurisdicții”.

Conturile Evgheniei Guțul din Statele Unite și ale interpușilor acesteia vor fi blocate. De asemenea, tranzacțiile cu persoanele sau companiile din SUA vor fi interzise, inclusiv cele cu Facebook. Mai mult, va fi interzisă furnizarea sau obținerea de fonduri, bunuri sau servicii, iar Evghenia Guțul nu va putea intra pe teritoriul SUA, explică experta în drept internațional și european specializată în sancțiuni, Otilia Vatavu.

„Toți oamenii sancționați au repercusiuni enorme și costurile atât financiare, cât și personale cresc exponențial în momentul în care au decis să continue aceste acțiuni. Atunci când nu ai acces la anumite state, nu ai acces la fonduri, nu-ți pot fi prestate servicii de companii, exercitarea acțiunilor de destabilizare devine foarte costisitoare și foarte incomodă”, a explicat experta.

Amintim că Statele Unite au anunțat, ieri, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu oligarhul fugar condamnat, Ilan Șor, și fostul său partid. Sancțiunile contracarează și înlesnirea acțiunilor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin. Anterior, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni similare altor politicieni moldoveni, între care Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Marina Tauber.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult