Internațional

Liderii G7 sunt de acord să împrumute Ucrainei 50 de miliarde de dolari susținute de activele înghețate ale Rusiei

Liderii statelor G7, reuniți joi în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, relatează France24.com. Banii ar putea ajunge la Kiev înainte de sfârșitul anului, potrivit unui oficial francez. Condițiile împrumutului nu au fost încă stabilite.

Liderii au luat o decizie. Vom reafirma sprijinul nostru pentru Ucraina sub forma unui împrumut comun de 50 de miliarde EUR, pe care țările G7 îl vor acorda Ucrainei până la sfârșitul anului”, susține Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al președintelui francez Emmanuel Macron.

Potrivit acestuia, acesta este un împrumut american, „dar poate fi suplimentat cu bani europeni sau contribuții naționale. El a mai explicat că respectivul împrumut acordat Ucrainei urmează să fie rambursat în detrimentul veniturilor din activele rusești imobilizate în Uniunea Europeană.

Dacă activele rusești sunt dezghețate dintr-un motiv sau altul, sau dacă veniturile din activele rusești nu aduc mai mult decât este necesar pentru finanțarea împrumutului, se pune problema împărțirii sarcinilor”, a explicat Bonne.

Experții trebuie să negocieze contractul care va fi utilizat pentru finanțarea împrumutului și să se asigure că acesta respectă toate legile și reglementările privind finanțele publice.

Amintim că Statele UE au ajuns luna trecută la un acord ca veniturile rezultate din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina să fie folosite pentru finanțarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene.

Moscova a catalogat decizia drept „furt" și „banditism", considerând că aceasta va conduce la zeci de ani de procese și la subminarea reputației UE de apărător de încredere al proprietății și de loc sigur pentru investiții.

Reuniunea anuală G7 are loc la Borgo Ennazia, în Puglia, într-un hotel de lux cu un restaurant cu stele Michelin. Nivelul de securitate în stațiunea pitorească a fost ridicat la maximum. Summitul are loc după ce partidele de extremă dreaptă de pe întregul continent au înregistrat o victorie de o amploare surprinzătoare în alegerile europarlamentare. Aceste victorii - împreună cu viitoarele alegeri din Regatul Unit, Franța și Statele Unite - au zdruncinat tabloul politic global și au adăugat dificultăți la summitul din acest an.

Citește mai mult