Internațional

Reuniune NATO la Bruxelles: Sprijin militar pentru Ucraina, discutat înainte de summitul din iulie de la Washington

Miniștrii Apărării din țările NATO discută la sediul organizației de la Bruxelles următorul plan de ajutor pentru Ucraina. Reuniunea de două zile își propune să stabilească un plan de asistență pe termen lung în materie de securitate și instruire militară acordată armatei ucrainene. După cum a subliniat Jens Stoltenberg, care prezidează reuniunea, forțele armate ale Kievului au nevoie de predictibilitate pe termen lung în ceea ce privește transferul de fonduri, arme și muniții. Anterior, Ungaria a promis să nu se opună prin veto, cu condiția să nu fie obligată să participe.

La sediul NATO din Bruxelles a avut loc reuniunea grupului de contact pentru Ucraina, condus de SUA, apoi discuțiile au continuat în cadrul Consiliului NATO-Ucraina, cu ministrul apărării de la Kiev, Rustem Umerov.

Forțele ucrainene duc o luptă grea. Ucraina are nevoie urgentă de mai multe capacități de apărare aeriană pentru a-și apăra cerul. Este un moment critic. Miza acestui război este supraviețuirea Ucrainei. Dar și securitatea tuturor. Am fi cu toții mai puțin în siguranță dacă tiranii ar crede că pot călca în picioare granițele și își pot amenința vecinii. Avem multe de făcut, dar sunt încrezător că această coaliție va continua să se ridice la înălțimea provocării”, a relatat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Oficialul american a menționat aportul Suediei, care a anunțat recent cel mai mare pachet de asistență militară de până acum: de aproximativ 1,23 miliarde de dolari. Acesta include două avioane de supraveghere și control aerian, care vor fi esențiale pentru supravegherea aeriană cu rază lungă de acțiune a Ucrainei.

Belgia va livra 30 de avioane de luptă F-16 Ucrainei până în 2028, precum și un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de dolari în acest an. Spania va furniza mai multe rachete de apărare aeriană. Canada va trimite 2.300 de motoare de rachetă, iar alte 80 de mii de astfel de dispozitive sunt în curs de testare.

Mâine, la reuniunea ministerială de apărare a NATO, aliații urmează să stabilească o modalitate pentru a asigura sprijinul pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv un angajament financiar multianual.

Mă aștept ca miniștrii NATO să ajungă la un acord asupra unui plan de asistență pentru securitate și instruire pentru Ucraina. Vom discuta, de asemenea, despre angajamentele financiare pe termen lung, asupra cărora mă aștept ca liderii NATO să ajungă la un acord la summitul din iulie”, a relatat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, susținătorii occidentali ai Kievului s-au întâlnit în mod regulat în cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de Pentagon, pentru a procura arme și muniții pentru armata ucraineană. Acestea sunt ultimele discuții la nivel înalt înainte de summitul NATO de la Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie.

Citește mai mult