Membrii organelor de conducere ale BNM vor primi indemnizații timp de un an după încetarea mandatului. Reacția opoziției parlamentare
Membrii bordului de conducere al Băncii Naționale care și-au încetat mandatul ar putea beneficia de o indemnizație de 50 la sută din salariul de funcție pentru o perioadă de un an. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către 54 de deputați. Potrivit autorilor proiectului, măsura este necesară în contextul în care, pentru evitarea conflictului de interese, angajații cu funcție de conducere din cadrul BNM au restricție de angajare în sistemul bancar pentru o perioadă de un an. Indemnizația ar urma să fie plătită din bugetul Băncii Naționale.
„Necesitatea acestui proiect derivă din angajamentul asumat de Republica Moldova prin memorandumul încheiat cu Fondul Monetar, planul de acțiuni și acordul de asociere încheiat de Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a explicat secretara de stat la Ministerul Finanțelor, Cristina Ixari.
Documentul prevede că BNM va avea mai multe competențe. Mai exact, instituția își extinde dreptul de a gestiona bunuri imobile și mobile din domeniul public sau privat al statului, fără acordul Guvernului. E vorba inclusiv de lucrări de construcție, restaurare, extindere sau chiar demolare a unor bunuri. Autorii proiectului spun că aceste măsuri vor aduce mai multă precizie în ceea ce privește competențele Băncii Naționale. Opoziția parlamentară a criticat documentul și a acuzat Banca Națională că nu servește interesului cetățenilor.
„Nu au venit cu nicio politică care să ajute agricultorii din Moldova, mediul de afaceri, și astăzi vin și cer competențe suplimentare ca să poată gestiona activele Băncii Naționale. Dar ce înseamnă asta, inclusiv imobile și rezervele valutare ale statului. De aceea, categoric, niciun fel de atribuții suplimentare”, a declarat deputatul BCS, Vlad Batrîncea.
Deputații din opoziție au blocat și tribuna în timpul procedurii de vot.
Potrivit proiectului, pentru a beneficia de această indemnizație, salariatul trebuie să corespundă anumitor criterii. Mai exact, între altele, el trebuie să aibă minim doi ani lucrați în organele de conducere și supraveghere ale BNM. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei este format din cinci membri, iar Consiliul de supraveghere al BNM are șapte membri.