Internațional

Depuneri de flori, paradă militară și Hora Unirii: Cum a fost marcată Ziua Unirii Principatelor Române peste Prut

Zi importantă pentru toți românii. Tradițional, pe 24 ianuarie, românii de pretutindeni marchează Ziua Unirii Principatelor Române. Astăzi, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Mica Unire, au avut loc evenimente speciale la București, Iași, Focșani și în alte orașe din România.

Klaus Iohannis/Facebook
Sursa: Klaus Iohannis/Facebook

La București, principalele manifestări organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române au avut loc în Parcul Carol I, la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut”. După intonarea imnului de stat a fost oficiat un serviciu religios. Prezent la ceremonie, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre Unirea de la 1859, dar și despre crizele din timpurile noastre.

„Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credința în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test, dacă, la fel cum ne îndeamnă „Hora Unirii”, vom ști „să dăm mână cu mână”, să prețuim solidaritatea și unitatea. România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituțiile publice și poporul au acționat împreună, punând pe primul loc binele comun”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Și la Iași a avut loc un marș al Unirii, iar peste șapte mii de oameni au celebrat Unirea Principatelor la o ceremonie la care a participat și președintele Camerei deputaților, Marcel Ciolacu, dar și premierul român, Nicolae Ciucă.

„România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitorul nostru. Miza comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului, în rândul statelor dezvoltate ale Europei și ale întregii lumi”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Cu prilejul Zilei Unirii, a fost oficiat un Te Deum de către mitropolitul Moldovei și Bucovinei și reprezentanți ai Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Ulterior, oficialii au ținut discursuri și au depus coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. A urmat parada militară și Hora Unirii. Apoi oficialitățile au mers la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”.

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre domnitorii care au marcat istoria modernă a României.

Citește mai mult