Internațional

Biden și Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate. Este conceput ca o „punte” către o posibilă aderare a Ucrainei la NATO

Președinții Ucrainei și Statelor Unite, Volodimir Zelenski și Joe Biden, au semnat un acord bilateral privind garanțiile de securitate în timpul Summitului G7, scrie Meduza cu referire la Reuters. Potrivit textului, acordul este conceput ca o „punte” către viitoarea posibilă aderare a Ucrainei la NATO. Documentul va fi valabil zece ani.

Potrivit sursei citate, acordul prevede că Statele Unite vor continua să antreneze armata ucraineană, să consolideze cooperarea în industria militară și să extindă schimbul de informații. Documentul garantează, de asemenea, că în cazul unui atac asupra Ucrainei sau al amenințării cu un astfel de atac, reprezentanții Kievului și Washingtonului se vor reuni pentru o întâlnire de urgență în termen de 24 de ore pentru a discuta despre posibila asistență din partea Statelor Unite.

Cu toate acestea, acordul nu include obligații din partea Statelor Unite de a folosi armata americană pentru a proteja Ucraina și, de asemenea, nu conține obligații financiare din partea Washingtonului.

Summitul G7 are loc în Italia în perioada 13-15 iulie. Zelenski este prezent în calitate de invitat special. La summit participă și președintele american, Joe Biden.

În cadrul reuniunii, s-a ajuns și la alte acorduri privind asistența pentru Ucraina. Astfel, țările G7 au decis să aloce Kievului până la sfârșitul anului un ajutor de 50 de miliarde de dolari, garantat de profiturile viitoare din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult