Internațional

Putin enunță condițiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO.

„De îndată ce Kievul va declara că este gata pentru o astfel de soluție și va începe retragerea reală a trupelor din aceste regiuni - din partea noastră va urma imediat, în aceeași clipă, ordinul de încetare a focului și începerea negocierilor", a declarat Vladimir Putin la întâlnirea cu conducerea MAE al Federației Ruse.

În plus, planul președintelui Rusiei prevede anularea tuturor sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, scrie deutsche welle.

Putin a făcut aceste declarații în ajunul summitului pentru realizarea unei păci durabile în Ucraina, care va avea loc în Elveția, unde vor participa aproximativ 100 de delegații din diferite țări. Reprezentanților Rusiei nu li se va permite să participe la acest eveniment.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbind anterior în Bundestag, a declarat că „timpul compromisurilor a trecut". Aceasta este și opinia majorității ucrainenilor.

Trei sferturi dintre aceștia s-au pronunțat împotriva renunțării la teritorii în schimbul păcii, conform unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS) în decembrie 2023.

Citește mai mult