Social

Victimele foametei staliniste, comemorate la Chișinău

Victimele foametei staliniste din anii 1932-1933 și 1946-1947 din Ucraina și Republica Moldova, au fost comemorate la Ambasada Ucrainei de la Chișinău. Reprezentanții misiunii au aprins lumânări în memoria celor care au murit prin înfometare. În 2006, Parlamentul Ucrainei, iar apoi și alte 24 de țări, au recunoscut oficial Holodomorul drept genocid al poporului ucrainean pus la cale de regimul stalinist. În memoria acestora, cei prezenți au ținut și un moment de reculegere.

„Foametea creată a ucis de la 4 până la 8 milioane de oameni. Și ororile retrăite au lăsat otravă profundă în mai multe generații de ucraineni. Și după 90 de ani de la Holodomor împotriva ucrainenilor din nou sunt folosite metode genocidale. Rușii din nou își doresc să distrugă națiunea ucraineană ca atare, să distrugă identitatea și limba ucraineană”, spune ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenco.

Prezentă la eveniment, șefa statului Maia Sandu a declarat că statisticile arată, că înfometarea luase proporții atât de mari, încât zeci de mii de ucraineni mureau zilnic.

„În iunie 1933, bunăoară, zilnic mureau câte 28 de mii de ucraineni, peste o mie de oameni pe oră, numai un regim criminal a putut să transforme o țară exportatoare de grâne într-un tărâm al foametei, al morții, al disperării. Toate s-au repetat mai târziu, în 1946 -1947 și în Moldova, ducând la perzanie sute de mii de moldoveni”, a menționat Maia Sandu.

„Să încercăm să tragem la răspundere reputațională acest regim, sau această ideologie, pentru că vedem cum tot aceleași scopuri, nu prin foamete, dar prin energie, prin iarnă sunt folosite împotriva voinței unui popor de a fi independent, de a avea propria identitate”, spune directorul Agenției Relații Interetnice.

„Este important să ne amintim de această zi deoarece acum Ucraina se confruntă cu un război din partea agresiunii ruse. 40 de milioane de ucraineni au pierdut casa lor, iar mai mult de 7 milioane au fost nevoiți să se refugieze în afara țării. Aceste cifre nu sunt doar cifre, dar sunt sorți ale oamenilor”, spune reprezentanta UNHCR, Francesca Bonelli.

Datele oficiale arată, că foametea din anii 1932-1933 a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale pentru ucraineni din istoria modernă. În urma foametei impuse de regimul sovietic stalinist au murit peste de 7 milioane de oameni.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult