Internațional

Zelenski, NATO și Pentagonul reacționează la oferta lui Putin de încetare a focului: „Nu este în poziția de a dicta Ucrainei”

Oferta de încetare a focului formulată vineri de președintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, drept condiții pentru o încetare a focului și o pace negociată, transmite Reuters, citat de Agerpres. Într-o declarație publică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că oferta de negocieri făcută Ucrainei de Putin „nu este de bună credință”, în timp ce șeful Pentagonului a spus că președintele rus „nu este în poziția de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace”.

Vorbind la postul italian de știri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la Summitul G7, Zelenski a susținut că Putin nu-și va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute.

Președintele ucrainean a descris condițiile enunțate de președintele rus pentru o încetare a focului și reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

Într-un discurs susținut mai devreme în fața responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia și renunță la aspirația de aderare la NATO.

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut”, a remarcat Zelenski în declarația acordată postului italian. „El nu se va opri”, a spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambițiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial.

„Este același lucru pe care Hitler obișnuia să-l facă (...) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje”, a argumentat președintele ucrainean.

În intervenția sa mai devreme, președintele rus a spus că „trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Donețk și Lugansk, și din regiunile Herson și Zaporojie”, după care „negocierile (de pace) vor fi atunci posibile”. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o țară „neutră, în afara blocurilor (militare) și ne-nucleară”. El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfințite în acorduri internaționale, care de asemenea să includă „anularea tuturor sancțiunilor contra Rusiei”.

„Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Adică, îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei”, a mai spus Putin.

Intervenția lui Putin vine cu o zi înainte ca în Elveția să se desfășoare ceea ce Ucraina numește un „summit pentru pace”, o conferință organizată la cererea Kievului, fără ca Rusia să fie invitată și la care Ucraina va încerca să obțină sprijin internațional pentru „formula de pace” enunțată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022.

Această formulă de pace în zece puncte cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul și a cerut Kievului să recunoască „noile realități de pe teren”, respectiv pierderea Crimeii și a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult