Cultură

„Tatăl lui Guguță”, omagiat la Soroca. Spiridon Vangheli a împlinit astăzi 92 de ani

Spiridon Vangheli a împlinit 92 de ani. Cu acest prilej, spectacolul „Secolul Guguță” continuă la Soroca. În ciuda ploii, cei peste 200 de copii de toate vârstele s-au adunat pe scena palatului de cultură din municipiu. Ceata lui Guguță, cu căciuli pe cap, a venit la Festivalul de teatru „Coliba albastră” în cadrul căruia și-au exprimat admirația față de scriitorul Spiridon Vangheli, a cărui operă va rămâne mereu cartea de căpătâi a copilăriei.

Festivalul de teatru „Coliba albastră”, dedicat lui Spiridon Vangheli, a debutat cu tradiționalul imn.

„Eu cunosc poveștile lui Spiridon Vangheli, am venit la festivalul lui Guguță și port cușma lui Guguță”.

„Avem niște căciuli frumoase care reprezintă acest festival și pe Spiridon Vangheli. Le-am confecționat din hârtie, specifice Colibei albastre”, au spus copiii.

În scenă, toți Guguții s-au unit într-o horă mare. Au cântat, au recitat, iar actorii amatori au prezentat piese de teatru, adaptate după opera marelui scriitor. În acest an, la cea de-a doua ediție a festivalului au venit participanți din câteva raioane din zona de nord a țării, dar și de peste Prut.

„Eu știu încă din tinerețea mea, din copilărie, de Guguță, dar să particip la un festival dedicat lui Guguță nu am crezut. Este foarte interesant, sunt uimit de diversitate, de culori, de voioșia care îi animă pe toți. Este foarte frumos”, a declarat Liviu Andronic, reprezentant al Școlii de Arte, Botoșani.

„Guguță este eroul principal al copilăriei mele, eroul principal al tuturor copiilor din Republica Moldova. Dezvoltăm la copii atitudinea către folclorul nostru, către portul nostru popular, purtând căciulă lui Guguță deja este o renaștere a căciulii, datorită Căciulii lui Guguță”, susține Mihai Petic, conducător muzical din Dondușeni.

„Secolul Guguță” este organizat de către Teatrul „Veniamin Apostol” din municipiul Soroca.

„Intenția noastră este de a-l aduce pe Guguță mai acasă, mai spre Soroca, spre rădăcini. Vangheli este marele scriitor pe care îl împart mai multe raioane acum. Simbolul festivalului este o căciulă mare cu niște panglici albastre, o căciulă mare, sub care încap toți copiii”, a declarat Petre Popa, director de teatru.

Evenimentul consacrat operei scriitorului Spiridon Vangheli va continua la Soroca timp de trei zile cu diferite programe de divertisment pentru copii.

Citește mai mult