Politic

INTERVIU// Pavel Horea: Cu o guvernare aservită Moscovei, riscăm să ne trezim izolați de statele lumii

În cazul în care Federația Rusă, sub o formă sau alta, va reuși să pună în funcții persoane importante sau va avea partide cu o majoritate în Parlament care vor lucra în interesele ei, există riscul ca Republica Moldova să devină o țară izolată față de celelalte state ale lumii, susține expertul în securitate WatchDog, Pavel Horea. Analistul a explicat în platoul Moldova 1 că aceste procese ar putea submina parcursul european al țării și ar afecta grav relația cu Ucraina, care nu va tolera la Chișinău o guvernare aservită Moscovei.

Moldova 1: Deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au organizat un protest în fața Parlamentului pentru că li s-a limitat accesul la cinci ședințe plenare. Ei au avut tentative eșuate de a intra forțat în sală. Lucia Vieru a urmărit evenimentele.

Lucia Vieru, jurnalistă Moldova 1: Într-adevăr, nemulțumirea parlamentarilor afiliați oligarhului fugar condamnat Ilan Șor a stârnit astăzi un protest în fața Legislativului. Zeci de persoane aduse de gruparea Șor se află în aceste momente în fața clădirii, în frunte cu Marina Tauber și alți parlamentari afiliați oligarhului Șor. Aceștia au cerut ca opoziția să fie respectată și să li se ofere cuvântul în plenul Parlamentului, în timp ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, ne-a declarat că, odată ce deputații creează agitație în sala de ședințe sau recurg la blocarea tribunelor, fapte interzise de Regulamentul Parlamentului, aceștia sunt sancționați. Potrivit organelor de drept, 27 de persoane care manifestau comportament agresiv au fost reținute și escortate la Inspectoratul de Poliție Buiucani pentru documentare.

Cei șapte deputați au dreptul să intre în clădirea Legislativului, dar nu au dreptul să intre în sala de plen. Din acest motiv, toate intrările în sală sunt supravegheate cu strictețe de către agenții Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Totuși, deputații au încercat să intre cu forța în sală, au forțat o ușă, iar mânerul a fost rupt, aceștia au scandat: „Rușine!" și au venit cu acuzații la adresa reprezentanților mass-media.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a participat la ședință, dar a ieșit într-un briefing în care a anunțat înregistrarea unui proiect de lege prin care au cerut acordarea votului de neîncredere șefului Legislativului și convocarea alegerilor anticipate care să se desfășoare într-o zi cu referendumul și scrutinul prezidențial. Pe fondul protestului, ședința s-a desfășurat conform agendei stabilite.

Am întrebat deputații și despre declarația semnată de Statele Unite, Marea Britanie și Canada, în care Rusia a fost acuzată că ar pune la cale un complot pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Părerile parlamentarilor sunt împărțite, BCS nu consideră ca fiind real un asemenea scenariu, în timp ce majoritatea parlamentară califică acțiunea de astăzi drept un act de destabilizare.

Moldova 1: Desfășurăm subiectul cu expertul în securitate, Pavel Horea, care se află în platoul Moldova 1. Cum apreciați acest rar comunicat comun al diplomațiilor americană, canadiană și britanică și de ce credeți că a fost difuzat anume acum, or nu este pentru prima dată când se spune că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, să submineze procesele democratice și să destabilizeze situația din țara noastră?

Pavel Horea: În primul rând, vedem că se accentuează acțiunile subversive ale acestor elemente care, în ultima perioadă, prin acțiunile lor, și-au asumat deschis interesul și intenția în favoarea cărui stat acționează și în favoarea cărui lider. Am văzut ieri înscrisurile unui deputat din același grup din care au fost sancționați acei lideri, unii deputați. Domnul Ilan Șor nu este prima dată când este sancționat și se află pe listele internaționale. Acest demers al acestor trei state vine ca un răspuns la adresa Federației Ruse, care transmit mesajul că noi suntem alături de Republica Moldova, de cetățenii săi și nu vom permite destabilizarea prin acțiuni hibride sau subversive, cum au loc periodic fie la Aeroport, fie prin intermediul diverselor grupări politice, dacă am putea să le spunem așa.

Moldova 1: Cele trei diplomații au avertizat Moscova că nu vor tolera încercările ei de a se amesteca și de a submina procesele democratice. Cum la modul practic pot aceste state să ajute Republica Moldova să facă față acestor amenințări legate de interferența Kremlinului?

Pavel Horea: În primul rând, prin schimbul de informații. Aceasta este capacitatea majoră și superioară atât a Statelor Unite, cât și a serviciilor britanice de a încerca să furnizeze informații autorităților Republicii Moldova, de a anunța care sunt planurile sau care sunt acțiunile întreprinse sau urmează a fi întreprinse de Federația Rusă, prin prisma faptului că au, din câte se pare, o rețea de informații destul de vastă în interiorul establishment-ului de la Moscova și respectiv o să ne furnizeze informații pentru a ne putea ajuta, pentru a putea contracara. Și această acțiune ce ține de sancționarea acestor persoane, fiindcă sancțiunea nu prevede doar interzicerea unor activități pe teritoriul acestor state. Dar aceste sancțiuni includ în sine și unele limitări de a conlucra și cu alte instituții financiar-bancare internaționale și care ar permite limitarea acestora în câmpul lor de acțiuni prin finanțarea, deplasarea și sprijinul politic și mediatic.

Moldova 1: Comunicatul diplomațiilor din Statele Unite, Canada și Marea Britanie a venit la doar o zi după ce unul din politicienii afiliați fugarului Ilan Șor, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost trecută pe lista sancțiunilor americane. Cele trei diplomații spun că vor continuă să promoveze tragerea la răspundere a celor implicați în schemele puse la cale de Kremlin pentru finanțarea secretă de activități în Republica Moldova. În ce măsură aceste sancțiuni internaționale descurajează planurile Moscovei?

Pavel Horea: De descurajat nu am putea spune, cât îngreunează aceste planuri, fiindcă Moscova dacă o să aibă intenția de a încerca să destabilizeze, o să facă acest lucru. Vedem acum că ei încearcă să le îngreuneze și să le facă mult mai dificile aceste acțiuni prin diverse metode, cum am spus anterior, de a încerca să submineze, să îngreuneze aceste acțiuni și să dezvăluie planurile pe care acestea le au în vedere.

Doamna Guțul este o premieră, dacă am putea să spunem, pentru un bașcan al regiunii care a fost inclus pe lista de sancțiuni. Acest lucru dă dovadă de faptul că, din păcate, autoritățile sau instituțiile noastre nu fac față și nu reușesc să ducă până la capăt acțiuni întreprinse pentru contracararea acțiunilor ilegale sau bănuielile pe care le au la adresa anumitor actori politici de la noi. Iar aceste state încearcă să ne dea o mână de ajutor până o să reușim noi să punem la punct și să soluționăm, să condamnăm sau să pedepsim conform legislației aceste persoane care subminează prin acțiuni hibride integritatea, interesele cetățenilor și ale statului Republica Moldova.

Moldova 1: Care ar fi posibilele consecințe ale unui eventual succes al Kremlinului în influențarea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova?

Pavel Horea: Vor fi reacții destul de nefaste în cazul în care ar reuși sub o formă sau alta să-și pună în funcții importante oamenii sau să aibă o majoritate în Parlamentul Republicii Moldova a unor partide sau persoane afiliate sau care lucrează deschis sau indirect în interesele Federației Ruse. Ar submina grav parcursul nostru european, în primul rând, ar agrava situația și relația noastră dintre Republica Moldova și Ucraina, care la sigur nu va tolera și nu va privi cu ochi buni o guvernare care cochetează cu autoritățile de la Moscova. Și, probabil, riscăm să ne trezim într-o cvasi izolare de celelalte state ale lumii și, probabil, o să avem probleme grave pe viitor în cazul în care Federația Rusă, sub o formă sau alta, o să reușească să-și impună sau să aibă persoane influente care lucrează în interesul Moscovei.

Citește mai mult