Politic

Oficial al Departamentului de Stat al SUA: Rusia va utiliza serviciile sale secrete pentru a induce tensiuni în R. Moldova

Federația Rusă pregătește destabilizări și alte măsuri pentru a influența alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Moscova va utiliza serviciile sale secrete precum FSB și GRU, inclusiv pentru a diviza și a induce tensiuni în societate, a declarat trimisul special și coordonator al centrului de angajament global al Departamentului de Stat al SUA, James Rubin. Precizările vin la o zi după ce guvernele Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii au publicat o declarație comună în care se pronunță împotriva interferenței Rusiei în procesele democratice din Republica Moldova. Oficialul a mai menționat că guvernele celor trei state urmăresc îndeaproape și cu mare interes situația din țara noastră.

„Ne așteptăm ca ei să planifice, așa cum am menționat de mai multe ori acum, să vadă cum pot să se dezvolte în mulțime pentru a încerca să inducă proteste cu privire la alegeri chiar înainte ca acestea să aibă loc, în ipoteza în care candidatul lor nu va câștiga sau cei pe care îi susțin financiar. Nu știu cât de concreți pot fi. Acesta este un plan specific al Rusiei, care folosește dezinformarea, acoperirea influenței, acoperirea operațiunii, mascarea mulțimii care se răsfrânge asupra guvernului, finanțarea actorilor pro-ruși”, a declarat James Rubin, trimis special și coordonator al Centrului de Angajament Global.

Experți de la Chișinău semnalează și ei că Moscova își intensifică acțiunile prin care vrea să influențeze prin forțele pro-ruse din țara noastră scrutinul prezidențial și referendumul din octombrie. Ion Tăbîrță spune că declarația comună a guvernelor american, britanic și canadian transmite clar Moscovei că nu va fi lăsată să se amestece și să submineze procesele democratice, fiind și un gest de sprijin pentru Republica Moldova, care va fi ajutată să facă față amenințărilor Kremlinului.

„Este un mesaj către autoritățile din Republica Moldova și pentru actorii politici din interior că Republica Moldova nu va fi lăsată de una singură și cu siguranță avem o cooperare între instituțiile statului din Republica Moldova și instituțiile celor trei state, dar și ale altor state pentru a diminua din influențele rusești în Republica Moldova. Este un mesaj chiar către Moscova că Republica Moldova nu va fi lăsată de una singură și Federația Rusă să nu-și închipuie că Republica Moldova va fi o pradă ușoară în tentativa Federației Ruse de a perturba parcursul european al statului nostru”, a declarat Ion Tăbîrță, analist politic.

Pe 13 iunie, guvernele Statelor Unite, Canadei și al Marii Britanii au publicat o declarație comună prin care au avertizat despre tentativele Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În declarație se menționează că Moscova încearcă să inducă tensiuni în societate și va organiza proteste, dacă scrutinul nu va fi câștigat de un candidat pro-rus. Dezvăluind complotul Kremlinului, cele trei state au transmis Moscovei că nu vor tolera încercările ei de a se amesteca și de a submina procesele democratice. În declarația comună se mai spune că va fi promovată în continuare tragerea la răspundere a celor implicați în schemele puse la cale de Kremlin pentru finanțarea secretă de activități în țara noastră.

Declarația a fost publicată la doar o zi după ce unul dintre politicienii aliați fugarului Ilan Șor, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost trecută pe lista sancțiunilor americane.

Premierul Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul celor trei state semnatare în apărarea democrației țării noastre.

Citește mai mult