Cultură

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la Chișinău

La 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, zeci de oameni care i-au îndrăgit opera au depus flori la bustul celui care este considerat geniul literaturii române. S-a recitat din poeziile lui Eminescu, dar și din cele dedicate poetului fără seamăn. Tot astăzi, la Chișinău au avut loc mai multe manifestări speciale dedicate comemorării Luceafărului poeziei românești.

Poeziile scrise de Eminescu sunt cele care i-au rămas adânc întipărite în minte, dar și în suflet Larisei Nedelciuc. Fosta profesoară de limba și literatura română la Liceul „George Călinescu” spune că opera marelui poet este nemuritoare.

„Mihai Eminescu face parte din destinul meu, fiindcă am fost profesoară de limba și literatura română și la fiecare oră vorbeam de Eminescu, de poeziile sale, de personalitatea mare a lui Eminescu”, a spus Larisa Nedelciuc.

Cei care au venit să îl comemoreze pe Mihai Eminescu au reiterat valoarea poetului pentru poporul român și importanța promovării din generație în generație a operei pe care a lăsat-o drept moștenire.

„Pentru mine Eminescu înseamnă lectura cărților lui în ajun, apropierea de poeziile, de creația lui. Pentru mine aceste zile, 15 ianuarie când s-a născut Eminescu, și 15 iunie, când îl petrecem pe Eminescu, sunt niște sărbători ale sufletului”, a menționat poetul Ianoș Țurcanu.

„Eminescu rămâne al nostru, veșnic viu, simbolul demnității noastre, este un pașaport, un Dumnezeu răstignit al culturii noastre, care mereu reînvie și orice omagiere îl aduce printre noi”, afirmă poeta Lidia Grosu.

„Este foarte important să revenim la publicistica lui Mihai Eminescu, pentru a vedea cât de profundă și perspicace a fost viziunea sa asupra realităților politice”, a declarat vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ivan Pilchin.

Printre oficialii care au depus flori la bustul poetului se numără politicianul Mihai Ghimpu și fosta ministră a Culturii, Monica Babuc.

„Cred că este unul dintre cei mai mari poeți, de aceea și se zice că e geniul poeziei, poetul universal”, a menționat Mihai Ghimpu.

„Este un om-simbol care a revoluționarizat atât limba română, cât și literatura română prin aportul operei sale în aceasta. Cred că este important astăzi să ne amintim, să reflectăm asupra momentului Mihai Eminescu”, a relevat Monica Babuc, directoarea Institutului Cultural Român Chișinău.

Ceremonia a continuat la Casa Scriitorilor, unde, la fel, s-au depus flori la monumentul poetului. În fața statuii sale, oaspeții au recitat poezii dedicate lui Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu a decedat pe 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Printre cele mai cunoscute opere scrise de el se numără „Luceafărul”, „Doina”, „Rugăciunea unui dac”, „Scrisorile”, „La steaua”, „Epigonii”, „Făt-Frumos din lacrimă”, „Călin (file din poveste)”, „Singurătate”, „Atât de fragedă”, „Revedere”, „Departe sunt de tine”, „Mai am un singur dor” și altele.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult