Aderare UE

Prima Conferință interguvernamentală Moldova-UE: Ce urmeză după 25 iunie

Prima Conferință interguvernamentală Moldova-UE este o etapă politică importantă și reprezintă începutul oficial al negocierilor cu Uniunea Europeană. Are drept scop adoptarea cadrului de negociere, iar Republica Moldova își va prezenta poziția sa generală de negociere. Expertul Mihai Mogâldea a explicat, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, ce urmează după 25 iunie.

„După deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Conferinței interguvernamentale, țara noastră va aproba împreună cu Uniunea Europeană cadrul de negocieri, care a fost discutat de comun acord în ultima perioadă, și, ulterior, urmează ca Republica Moldova să implementeze cea de-a doua etapă a procesului de screening”, a spus Mogâldea.

La cea de-a doua etapă, Republica Moldova va explica Uniunii Europene, pe fiecare capitol în parte, prioritățile de armonizare a legislației pentru următoarea perioadă. Rapoartele de screening ale Comisiei Europene vor fi gata, cel mai probabil, în lunile martie-aprilie, anul viitor, crede expertul, iar în baza acestora, instituția va prezenta o listă de condiții pentru deschiderea negocierilor de aderare pe fiecare capitol în parte.

„Această lista va fi comunicată autorităților noastre, care își vor seta un termen pentru implementarea lor și, odată implementate, se va trece la discutarea pașilor necesari pentru ca fiecare capitol de negocieri să fie închis și, în același timp, se va elabora un plan de acțiuni din partea autorităților noastre cu o serie de legi care urmează a fi aprobate, acte normative ce trebuie armonizate”, a mai spus expertul.

În medie, în următorii ani, Republica Moldova ar trebui să armonizeze cu legislația europeană circa 2000-2500 de acte.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult