Social

APL-urile pot beneficia de sprijin de până la 15 000 de dolari pentru implementarea inițiativelor locale

Autoritățile locale din satele, comunele și orașele cu o populație mai mare de patru mii de locuitori pot aplica la un program, în cadrul căruia să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 15 mii de dolari pentru implementarea unor inițiative locale. Scopul programului este de a eficientiza procesul de guvernare având la bază datele demografice și nevoile specifice ale oamenilor.

Programul este lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova în parteneriat cu Cancelaria de Stat. Printre primăriile care au decis să aplice se numără și cea a comunei Trușeni, unde locuiesc peste 10 mii de oameni. Prioritățile autorităților locale sunt asigurarea locuitorilor cu apă potabilă, reparația drumului de acces spre comună și construcția unui sistem de canalizare.

Noi avem de fapt mai multe necesități, dar cea mai stringentă este lipsa sistemului de canalizare, cu toate că noi am început deja procesul de construcție a acestor rețele, localitatea este una destul de impunătoare ca teritoriu, în afară de aceasta avem nevoie și de 45 de kilometri de rețea, plus patru stații de pompare”, a declarat primarul comunei Trușeni, Viorica Beregoi.

La fel ca și autoritățile locale, oamenii care locuiesc în Trușeni își doresc condiții decente de trai, locuri de muncă și o infrastructură modernă.

Poate ne va ajuta în sat, că nu avem canalizație, multe trebuie, drumuri stricate.”;

Foarte bine o să ajute, iaca drumurile se vor face, canalizația o vor termina în tot satul. Nu au unde lucra oamenii, aici în sat a fost fermă, au lucrat oamenii, acum se duc toți peste hotare.”;

Iaca uitați-vă, după ploi, drumurile, canalizațiile acum trebuie făcute, s-a făcut canalizația, trebuie de făcut din nou, iată aici.”;

De exemplu, drumul în sat este într-o stare rea și trebuie de făcut investiții anume în el”.

Pe lângă ajutorul financiar, programul va consolida și capacitățile autorităților locale de a identifica și implementa soluții inovative, care să sporească dezvoltarea locală și calitatea vieții oamenilor.

Programul la prima etapă va oferi un program de mentorat pentru autoritățile locale ca să înțeleagă care sunt provocările demografice cu care se confruntă o anumită localitate, se va elabora împreună cu autoritățile locale un profil demografic”, a menționat managerul programului, Valentina Istrati.

Potrivit reprezentanților UNFPA, în proiect vor fi implicate 10 localități-pilot, care vor fi selectate de către un comitet de evaluare. Proiectul este finanțat de Guvernul Elveției, iar perioada de implementare este septembrie 2024 - mai 2026.

Citește mai mult