Republica Moldova riscă să rămână fără energie electrică
Bombardamentele sistematice, întreprinse de Rusia asupra sistemului energetic ucrainean, cresc riscul de noi deconectări masive de energie electrică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat că instituțiile statului și serviciile specializate sunt pregătite să intervină în regim de urgență pentru minimizarea efectelor crizei energetice, provocate de războiul din țara vecină. Drept soluție de urgență, Energocom a majorat volumul de energie electrică, procurată de pe piața din România. Potrivit experților, nu este exclusă o creștere a costurilor de achiziție.
„Moldelectrica” a anunțat că pentru ziua de marți Republica Moldova înregistrează un deficit de 74% din volumul necesar de energie electrică. Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat că situația s-a creat deoarece prețul energiei electrice pe piețele europene a crescut cu până la 40%. În consecință, țara noastră este nevoită să cumpere energie electrică în regim de avarie din România, fără a preciza prețul de achiziție.
„Situația într-adevăr este una foarte critică, este sigur că există acel risc de a fi deconectați, dar nu putem acum să ne asigurăm sută la sută. Solicitările pe care le-a făcut „Energocomul”, puțini s-au găsit care să ofere energia electrică cu acest preț, din acest considerent o mică parte numai s-a reușit de achiziționat și restul urmează să fie procurat de la „Transelectrica”, sub formă de energie de avarie, ceea ce presupune că vor fi costuri mult mai ridicate, decât energia achiziționată adițional”, a specificat directorul Institutului de Energetică, Mihai Tîrșu.
„În următoarea perioadă, cu siguranță, ne așteaptă o scumpire a energiei, deoarece odată cu venirea frigului sau deci în toată Europa deja temperatura scade, crește consumul de gaz natural și în mare parte energia este produsă din baza gazului natural și sunt anumite penurii și la alimentarea cu gaz. Deci Europa încă nu are suficiente resurse pentru a asigura alternative, din aceasta cauză este evident, este economic previzibil că prețul va crește”, susține expertul în energetică, Sergiu Ungureanu.
O bună parte din oamenii cu care am vorbit par a fi resemnați cu faptul că perioada următoare va fi una dificilă.
„Am mai trăit cazuri dificile și noi nu suntem persoanele care nu știm ce înseamnă greutățile”.
„Nu știu cum ne vom descurca”.
„Noi trăim la țară, la sat trăim și ne descurcăm”.
„Autoritățile ar trebui să preîntâmpine oamenii în astfel de cazuri. Data trecută nu a fost atât de grav, adică a fost deconectări de aproape două ore”.
Între timp, Ministerul de Interne a venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni, cărora le recomandă, pentru orice eventualitate, pregătirea lucrurilor de strictă necesitate, scoaterea din priză a dispozitivelor electrice și monitorizarea surselor de foc în timpul utilizării și folosirea telefoanelor mobile în caz de strictă necesitate.