Social

Sun Dă-i Fest // Beneficiile surselor alternative de energie, prezentate în centrul Chișinăului

Festivalul care promovează energia verde a revenit la Chișinău. Antreprenori, companii publice și private, dar și asociații obștești au prezentat astăzi tehnologiile sustenabile în domeniul resurselor alternative de energie. Aceștia au demonstrat proiectele implementate și au vorbit despre beneficiile energiei verzi și cum putem reduce cu ajutorul ei daunele asupra mediului înconjurător.

O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei a creat o bicicletă care în timpul mersului produce energie electrică. Tinerii au lucrat la ea aproximativ trei săptămâni. Bicicleta are un spațiu de stocare, iar energia electrică pe care o produce poate ajuta la încărcarea unui telefon sau la alimentarea unui alt dispozitiv.

Aici avem câtă energie electrică s-a produs de la bicicletă, iar aici arată eficiența ecologică, adică cât CO2 s-a salvat”.

Iar o asociație obștească de la noi a venit cu o instalație inovativă nu doar pentru Republica Moldova, dar și în lume, grație căreia poți încălzi încăperile doar cu ajutorul soarelui și al aerului.

Iarna aceasta am testat instalația. La o locuință de 120 de metri pătrați, unde am instalat așa un sistem pentru a încălzi aerul în încăpere, de la 6 mii de lei, cât era consumul pentru gaze naturale, s-a redus la 2 mii de lei, mai mult de 50%. Lucrul acestei instalații timp de o zi costă un leu, un leu la electricitate ca să miște aerul”, a declarat Vladimir Ursu.

O altă inovație prezentantă astăzi de către o companie de la noi sunt panourile solare cu sisteme de autocurățare. Atunci când plouă, tot praful și murdăria care se depune pe acestea se spală, iar în așa fel panourile produc mai multă energie electrică decât cele obișnuite.

Doar o singură astfel de placă solară produce într-un an 600 de kw/h de energie electrică, ceea ce este extrem de convenabil. 600 de kw cu tariful de 2,5 lei, noi deja avem o economie de 1500 de lei la un singur panou instalat. Dacă e se vorbim de un sistem pentru casă, investițiile se recuperează în 5-7 ani”.

Vizitatorii au rămas impresionați de tehnologiile în domeniul resurselor alternative de energie. Unii dintre ei au decis deja ce vor implementa și pentru locuințele lor, astfel încât să avem un mediu înconjurător mai curat.

Am reușit să vedem găleata care transformă deșeurile de acasă în compost. Mi s-a părut o idee foarte bună pentru apartamente. Pe mine m-au interesat anume opțiunile de apartament, pentru case de obicei sunt multe opțiuni, dar noi vrem să vedem pentru astea micuțe ce e posibil de făcut și cum putem ajuta la ecologie și la salvarea energiei”.

Am venit să luăm cunoștință de aceste tehnologii, chiar dacă în Moldova ele sunt puține deocamdată, dar sperăm în viitor să fie mai multe. Vrem să facem cunoștință cu toate, poate ne va plăcea ceva mai mult și vom implementa și noi”.

Festivalul Sun Dă-i Fest 2024 este organizat în contextul Săptămânii Energiei Durabile a Uniunii Europene în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și cu sprijinul financiar al Danemarcei și Japoniei.

Citește mai mult