Și-au găsit adăpost în Republica Moldova. Ziua Mondială a Refugiatului, marcată la Chișinău
În ajunul Zilei Mondiale a Refugiaților, mai multe organizații neguvernamentale, dar și instituții de stat au organizat un șir de activități, prin care au atras atenția publicului la cât de importantă este susținerea pentru cei care s-au refugiat în țara noastră. Aleile din Parcul „Alunelul” din capitală au fost amenajate după conceptul „Casa Mare", spațiul tradițional moldovenesc, în care oaspeții sunt primiți cu brațele deschise.
„Casa Mare este locul în care noi primim oaspeții, respectiv conceptul a fost realizat în așa mod în care să transmitem că toată lumea este binevenită și primim pe toată lumea cu brațele deschise”, a spus reprezentanta Agenției ONU pentru refugiați, Eugenia Ciurcă.
În cadrul acțiunii, mai multe organizații au venit cu informații pentru refugiații ajunși în țara noastră. De asemenea, copiii au avut parte de ateliere, workshop-uri și spectacole.
Un ansamblu de femei din Ucraina a susținut și un concert. Acestea au cântat piese tradiționale ucrainești, dar și moldovenești.
„Ansamblul se numește ”Cântece pentru suflet". Noi ne străduim să cântăm în română, nu ne iese așa de bine, dar câteva cântece le-am învățat”.
Femeile care au venit la eveniment au avut posibilitatea să beneficieze gratuit și de servicii de frumusețe, realizate de o echipă de cinci femei din Ucraina. Acestea au reușit să-și deschidă o afacere în orașul Bălți. Printre ele este și Elena Custurova din orașul Odesa.
„Sunt membră a acestui grup de fete, cu ele muncesc cot la cot. În Moldova sunt din 2022, deja de doi ani, lucrez chiar din primele zile, nu a fost foarte greu să-mi găsesc un loc de muncă”, a declarat refugiata Elena Custurova.
Așa cum copiii sunt cei mai vulnerabili în fața schimbărilor, cei de la Centrul Național pentru Prevenirea Abuzului față de Copii au prezentat în cadrul evnimentului un model de jurnal personal, tradus inclusiv în limba ucraineană.
„Una din realizările cu care am putea să ne lăudăm este un jurnal personal care este tradus în limba ucraineană, rusă, dar și pentru copiii noștri în limba română. Este un jurnal în care copiii pot să-și reflecte emoțiile, starea”, susține asistentul proiectului CNPAC, Aliona Babachișvili.
Oamenii prezenți la eveniment au avut parte de activități și au aflat mai multe informații.
„Este o sărbătoare excelentă. Lui Ivan i-au dăruit o jucărie cu tematica păcii în Ucraina și ne mai uităm, totul ne place”;
„Am venit să comunicăm, să aflăm poate ceva nou pentru noi, dar și să ne plimbăm cu copiii, să mâncăm înghețată”.
De la începutul războiului, Republica Moldova a fost tranzitată de peste un milion de refugiați. În prezent, 120 de mii dintre aceștia au ales să se stabilească în țara noastră. Ziua Mondială a Refugiaților, marcată anual pe 20 iunie, este o ocazie de a aduce în atenție situația și drepturile refugiaților din întreaga lume.