Social

Cum ne protejăm de furtuni și fulgere. Sfatul salvatorilor

În ultimii ani, fenomenele meteorologice extreme au devenit din ce în ce mai frecvente și mai severe. Fenomenele meteorologice extreme pot apărea subit și pot cauza daune semnificative, atât materiale, cât și umane. Șeful adjunct al Direcției generale prevenție IGSU, Dumitru Vieru, a vorbit, în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1, despre cum ne putem proteja în timpul intemperiilor.

Dumitru Vieru recomandă cetățenilor să se adăpostească într-o încăpere sigură, cum ar fi supermarketuri, farmacii, centre comerciale, în cazul în care au fost surprinși de o furtună sau fulgere în timp ce se află în oraș.

Dacă vă aflați în drum, este important să opriți automobilul în primul loc deschis. Luminile trebuie lăsate aprinse, pentru a putea fi văzuți. „Important să nu fie copaci prin preajmă”, a menționat Dumitru Vieru.

„În cazul în care peste automobilul în care ne aflăm au căzut crengi, IGSU recomandă să nu efectuăm de sine stătător acțiuni de îndepărtare a acestora, ci să rămânem în interior și să apelăm la numărul unic pentru ajutor 112”, a mai precizat Dumitru Vieru.

Potrivit lui, acest lucru este important pentru a evita electrocutarea, în condițiile în care există riscul ca printre crengi să fie și cabluri de electricitate.

În cazul în care vă aflați într-o zonă afectată de firele electrice căzute din cauza intemperiilor, șeful adjunct al Direcției generale prevenție IGSU vă recomandă să ieșiți din acea zonă sărind într-un picior sau târâș. „Important e să nu dezlipim picioarele de pe pământ”, a mai spus Dumitru Vieru.

Șeful adjunct al Direcției generale prevenție IGSU, Dumitru Vieru, a precizat că, în anul 2025, în Republica Moldova va fi implementat sistemul de alertă MD-Alert, care va avertiza cetățenii despre fenomene meteo extreme sau situații de urgență. Cât va costa acest sistem și cum va funcționa, aflați – AICI.

Citește mai mult