Social

Noi investiții în formarea asistenților sociali, personali și comunitari. Laboratorul de învățare RESTART, lansat în R. Moldova

Asistenții sociali, personali și comunitari vor beneficia de programe de instruiri mai eficiente în cadrul Laboratorului de învățare RESTART, lansat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu partenerii de dezvoltare ce susțin financiar reforma asistenței sociale din țara noastră. La eveniment a fost semnată o declarație comună care confirmă angajamentul părților de a colabora în acest sens. Reforma RESTART deja dă roade în sistemul de asistență socială, susțin reprezentanții agențiilor teritoriale din domeniu.

Marina Croitoru activează în sistemul de asistență socială din 2001. La sfârșitul anului trecut a fost numită în fruntea Agenției Teritoriale de Asistență Socială Centru - Vest, ce are în componență raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Ea salută faptul că instruirile în cadrul reformei RESTART acoperă o gamă largă de nevoi pentru diferite categorii de beneficiari.

„Prima dată în asistența socială se fac așa instruiri, în absolut pe toate domeniile. Eu vin din domeniul protecției copilului și întotdeauna se investea în protecția copilului. Ceea ce am observat anul acesta sunt instruirile în persoanele adulte, persoanele cu dizabilități, în resursele umane și vreau să menționez faptul că, într-adevăr, reforma dată este benefică”, a declarat Marina Croitoru, directoare ATAS Centru-Vest.

RESTART a adus roade și în nordul țării. Asistenții din mai multe raioane au primit calculatoare pentru a-și dezvolta competențele digitale și pentru a-și putea organiza mai bine activitățile.

„Capacitățile digitale pe care le au la moment asistenții sociali comunitari evident că sunt în continuă creștere, pentru că se organizează diferite trening-uri de formare și instruire pentru ca utilizarea acestor laptopuri să fie la un nivel înalt. Fiecare organizație parteneră de aici depune un efort enorm pentru ca sistemul de asistență socială să ajungă la un nivel înalt”, susține Alina Postolache, directoare ATAS Nord.

„Înființarea acestui laborator de învățare se subscrie excelent eforturilor Republicii Moldova de a se alinia standardelor europene în ceea ce privește învățarea pe parcursul întregii vieți”, a declarat Camelia Gheorghe, director de proiect, USAID.

„Suntem siguri că reforma RESTART pe care o promovați în ultimele luni va fi o reușită cheie în incluziunea refugiaților și aveți asigurările noastre că vom oferi tot sprijinul necesar ministerului, ministrului Buzu și colegilor voștri din prima linie, ca reforma să fie una de succes pentru moldoveni, dar și pentru refugiați”, a declarat Bertrand Blanc, reprezentant UNCHR în Republica Moldova.

„Toți cei care suntem aici, suntem alături de Ministerul Muncii pentru a sprijini reforma și a o duce mai departe. Trebuie să luptăm pentru a ne asigura că serviciile sunt echitabile și pe deplin accesibile pentru fiecare”, susține Karina Nersesyan, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova.

„În cadrul acestui laborator de învățare vom crea programe, curricule, vom dezvolta competențele în interiorul sistemului. Noi ne propunem ca până la sfârșitul anului 2025 să cuprindem în instruiri cel puțin 10.000 de colegi de-ai noștri. Până la sfârșitul anului 2024 ne propunem să ajungem la 6.000 de colegi și colege”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Angajamentul comun pentru susținerea Laboratorului de învățare RESTART a fost semnat de 22 de organizații. În cadrul acestuia, urmează a fi instruiți profesional toți cei 14.787 de angajați care lucrează în domeniul asistenței sociale.

Citește mai mult