Externe

INTERVIU // Grigore Guzun: Summitul din Elveția a pus bazele rezolvării conflictului Ucraina - Federația Rusă

Concluziile după Summitul păcii din Elveția sunt că Occidentul trebuie să continue să livreze echipament militar Ucrainei, pentru că după declarația lui Vladimir Putin cel mai probabil va fi o intensificare a conflictului, iar mașinăria de război a Federației Ruse continuă să facă victime în Ucraina, anticipează expertul în relații internaționale, Grigore Guzun. Aflat în platoul Moldova 1, expertul a constatat că Summitul a pus bazele unui proces de rezolvare a conflictului, luând în considerare că acest conflict este imposibil de rezolvat în dihotomia Ucraina - Federația Rusă.

Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să stea la baza oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului, stabilește declarația finală a Summitului păcii din Elveția. Președintele ucrainean a calificat această reuniune drept un succes pentru țara sa, mai ales că documentul a fost susținut practic de majoritatea liderilor care au participat la eveniment. La Summit s-a stabilit că utilizarea energiei și a instalațiilor nucleare trebuie să fie securizată, iar securitatea alimentară nu trebuie militarizată. Documentul mai prevede interzicerea atacurilor asupra navelor comerciale, asupra porturilor civile și a infrastructurilor portuare civile. De asemenea, toți prizonierii de război trebuie să fie eliberați, iar copiii ucraineni deportați ilegal și civilii ucraineni reținuți ilegal trebuie să se întoarcă în Ucraina.

Moldova 1: Desfășurăm subiectul cu expertul în relații internaționale, Grigore Guzun, care este în platoul Moldova 1. Care credeți că va fi impactul acestui Summit pe plan internațional și ce efecte palpabile ar putea produce în timpul apropiat declarația aprobată de cele 78 de state?

Grigore Guzun: Summitul de pace, care a fost organizat în Elveția săptămâna trecută, de fapt, pune bazele unui proces de rezolvare a conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, într-un sens mai larg, luând în considerare că acest conflict este imposibil de rezolvat în dihotomia Ucraina - Federația Rusă.

Este un sprijin important pentru Ucraina această declarație, dar nu este îndeajuns. Este foarte greu să spunem că Summitul a fost unul de succes, pentru că războiul continuă. Iar concluziile după aceste două zile de discuții sunt că Occidentul trebuie să continue să livreze echipament militar Ucrainei. Mașinăria de război a Federației Ruse continuă să facă victime în Ucraina. Ceea ce va urma probabil va fi o intensificare a conflictului pentru că am avut declarația de vineri a președintelui Putin, care spunea că este posibil ca războiul să se termine mâine, dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru regiuni anexate ilegal de Federația Rusă. De fapt, acestea sunt niște ambiții ale lui Putin, dar nu niște compromisuri reale. De asta, cred că în sens larg nu aș cataloga rezultatul ca unul de succes.

Moldova 1: Credeți totuși că acest Summit e un pas spre restabilirea păcii în Ucraina și pe continent sau e nevoie și de alte măsuri sau angajamente internaționale, mai cu seamă că declarația finală nu a fost susținută în unanimitate?

Grigore Guzun: Sprijinul oferit de fapt de cei 78 de delegați este important, dar este insuficient. Trebuie să acordăm o atenție sporită țărilor din Sudul global, precum Brazilia, China sau India, Mexic, care nu au semnat declarația finală. În acest moment se conturează două lucruri clare. Pentru ca războiul să se încheie, Federația Rusă trebuie învinsă pe câmpul de luptă sau trebuie organizat un Summit mai larg, inclusiv cu prezența Federației Ruse. Dacă aceasta nu este posibil, țările participante trebuie să semneze o declarație, inclusiv țările din Sudul global care au relații economice foarte strânse cu Federația Rusă.

Moldova 1: Republica Moldova și-a reiterat în cadrul Summitului sprijinul pentru Ucraina și pacea pentru Europa. Adică nu a spus aparent nimic nou. De ce totuși a fost importantă prezența țării noastre la Summit?

Grigore Guzun: Republica Moldova a fost solidară cu Ucraina încă de la începutul agresiunii rusești. Și prezența președintei Maia Sandu la acest Summit, dar și mesajul important care transmite că „pacea din Ucraina înseamnă și pace în Republica Moldova”. Este un mesaj puternic transmis celor de la Kiev și, în special, comunității internaționale. Ce înseamnă asta? Înseamnă că noi ne vom consolida încă mai mult relațiile cu vecinii noștri și că vrem să fim parte a procesului de încheiere a focului. De ce este necesară prezența Republicii Moldova? Pentru că noi suntem în prima linie a frontului. Economia noastră suferă din cauza acestei agresiuni, suntem victime ale unui proces de destabilizări interne în Republica Moldova. Deci, Republica Moldova suferă împreună cu Ucraina și prezența Republicii Moldova la așa gen de summituri este foarte importantă.

Moldova 1: O eventuală participare a Rusiei la viitoarea reuniune credeți că ar putea contribui la agrearea unui acord de pace de către ambele părți?

Grigore Guzun: Orice conflict se încheie cu semnarea câtorva acorduri de pace de către părțile beligerante. Este esențială participarea Federației Ruse la următorul Summit. Asta a reiterat și delegația Arabiei Saudite în prima zi a Summitului, care a spus că nu putem discuta despre o pace dacă nu este Federația Rusă. În prezent, ar trebui ambele state să facă compromisuri, să mai tempereze din ambițiile lor, ceea este încă imposibil. Dar nu putem discuta despre încheierea focului fără a avea Federația Rusă la masa de negocieri.

Citește mai mult