Cultură

Diana Roșca, Comunitatea „Ciocârlia”: „Cămașa tradițională este cartea noastră de identitate”

Cămașa tradițională este cartea noastră de identitate. Este convingerea mai multor localnici din Costești, Ialoveni, care încearcă să promoveze IA. Ei participă cu regularitate la ateliere de creație, unde învață cum se coase corect o cămășă tradițională cu altiță, înscrisă în lista patrimoniului UNESCO. Sufletul proiectului este Diana Roșca, de profesie designer grafician.

facebook/ Ciocârlia
Sursa: facebook/ Ciocârlia

Diana Roșca a învățat să confecționeze cămăși după toate rigorile tradiției. Din dorința de a împărtăși și altora din experiența sa, a inaugurat acum patru ani în satul Costești, Ialoveni, Comunitatea „Ciocârlia”. Ea a fost ajutată de Tatiata Luca, o localnică din Costești.

„Comunitatea noastră a înflorit frumos la Costești și, așa cum au apărut solicitări și aici, în Ialoveni, ne-am gândit că ar fi bine să ne putem întâlni și aici, unde am putea uni doamnele să primească recomandări ca să poată singure să-și coase o cămașă. - De ce este atât de important? - Cămașa este cartea noastră identitară. În contextul globalizării, aceasta ne definește, aceasta o îmbrăcăm și ne duce Acasă!”, este convinsă Diana Roșca, designer grafician.

„Prima mea cămașă este aceasta, a doua este îmbrăcată pe mine, acum brodez o cămașă pentru fiica mea, le îmbrăcăm la diferite sărbători, de ziua portului popular, chiar și când ne întâlnim noi, fetele, la șezătoare”, spune Tatiana Luca, angajată a Primăriei Costești.

La atelier participă profesori, cofetari, elevi, oricine vrea să învețe cum se coase o cămașă tradițională.

VOX: „Este în nuanțe de albastru, albastrul simbolizează seninul cerului, culoarea Păcii, culoarea liniștii sufletești.”

„Tot timpul am fost fascinată de portul național, dar îmi era frică să mă ocup, mi se părea că așa un lucru migălos n-o să-l pot duce până la capăt, dar prima mea cămașă am cusut-o o jumătate de an. -Când ați îmbrăcat-o prima oară, ce ați simțit? - O mândrie, deoarece porți un lucru pe care tu l-ai făcut cu mâna ta, ai ales singură culorile, le-ai combinat!”

„Mi-a plăcut să brodez și am început să fac cămașa mea... - Prima ta cămașă? - Da!”

Pensionara Iulia Bulgac a îndrăgit atât de mult meșteșugul, încât lucrează cu lupa.

„Dacă nu pot ca să nu lucrez. Sunt niște ochelari speciali, am și mai mic și mai mare. Când am aflat că fetele au venit aici la șezătoare, am venit și eu să învăț tehnicile acestea noi”, menționează Iulia Bulgac.

Reprezentantele Comunității „Ciocârlia” vor defila în cămășile tradiționale cusute de ele pe 30 iunie, de Ziua Națională a Portului Popular.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Ciocârlia
Sursa: facebook/ Ciocârlia
facebook/ Ciocârlia
Sursa: facebook/ Ciocârlia
facebook/ Ciocârlia/ Din arhivă
Sursa: facebook/ Ciocârlia/ Din arhivă

Citește mai mult