Social

Cum îți protejezi drepturile și ce obligații ai atunci când închiriezi mașini și apartamente. Sfatul expertului

Revenind acasă, în vacanță, trebuie să fim atenți când luăm în chirie automobile sau apartamente. La ce trebuie să acordăm atenție când semnăm contractele de închiriere, care sunt obligațiile și drepturile ambelor părți, s-a referit avocatul Marin Jalbă, la emisiunea „Bună dimineața”, de la postul public de televiziune Moldova 1.

„În primul rând, locațiunea oricărui bun se face prin contract. Înainte să intrăm în posesia acestuia, trebuie să ne asigurăm că este într-o stare bună, iar pe parcursul locațiunii imobilului avem dreptul la confidențialitate, să nu fim deranjați abuziv de proprietar. Dar, totodată, cel din urmă are dreptul să inspecteze apartamentul, însă cu o condiție, de preavizare a locatarului, cu un termen care este comod chiriașului”, a menționat avocatul.

Un alt aspect important este închirierea mijloacelor de transport. Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să corespundem la două condiții: să avem împlinită vârsta de 18 ani și să deținem permis de conducere.

Avocatul Marin Jalbă le recomandă persoanelor care închiriază un automobil și semnează contractul de locațiune a acestuia să fie atente la starea tehnică a bunului și să analizeze contractul pentru a-și cunoaște drepturile și obligațiile.

„Pe parcursul chiriei autoturismului, avem dreptul să ne deplasăm pe tot teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. La fel, este interzis să participăm la curse cu mașina închiriată sau să încălcăm regulile de circulație rutieră. În caz contrar, acest lucru va fi depistat, mașinile fiind dotate cu GPS, vom fi supuși pedepsei”, a specificat expertul.

Avocatul precizează că persoanele care închiriază un mijloc de transport au obligația să restituie bunul în starea în care l-au primit, fără defecțiuni și în termenul stabilit în contract, altminteri vor fi sancționate.

Autor: Maxim Bolohan, stagiar

Citește mai mult