Social

Recolta de cireșe și mere, afectată în proporție de 90% în urma ploilor cu grindină

În urma ploilor și a grindinii din ultima perioadă, au avut de suferit livezile de cireș din mai multe raioane, fiind afectate în proporție de 75-80 la sută, dar și livezile de măr - în proporție de 85-90 de procente. Despre aceasta au comunicat șefii direcțiilor agricole raionale, la o ședință online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu tema „Situația în agricultură după intemperiile provocate de condițiile climatice nefavorabile”.

Conform datelor prezentate, la Criuleni, în baza cererilor depuse, au fost afectate peste 68 de hectare de livezi de cireș, circa 75-80%.

„Problema agricultorilor este că cireșele de calitate superioară nu au unde le da, sunt crăpate, pline cu apă, deja la export nu mai merg, iar fabricile de procesare nu le procesează, motivând că au de anul trecut materie primă. În linii generale, exportul s-a făcut în Rusia, dar și în alte țări. În acest moment, situația este chiar alarmantă”, a declarat Vitalie Onișciuc, șeful Direcției Agricultură și Servicii Funciare Criuleni.

„Aceleași probleme sunt și la noi, ca și în alte raioane, cu livezile de cireș în urma ploilor abundente. Doar în decada a doua a lunii iunie au căzut 74 de milimetri, cireșele au crăpat. Dar am găsit limbaj comun cu Fabrica de vin din Fălești, care ne-a venit în întâmpinare și nouă, și agenților economici. Fabrica va procesa cireșele. Desigur, prețul este mic, dar este o ieșire din situație”, a menționat Valeriu Motelica, șeful Secției Agricultură și Alimentație Fălești.

Și în raionul Căușeni, la un agent economic 40 de hectare de livadă de măr au fost afectate. Au fost compromise 12 hectare de livezi de cireș.

La Edineț, un agricultor a înregistrat pagube la 30,5 hectare de livadă de măr în urma grindinei și trei hectare de livadă de cireș, fiind afectate circa 75 la sută. Merele au fost afectate în proporție de 85-90 de procente. Fructele nu au căzut la pământ, dar au fost afectate de gheață.

De asemenea, șapte hectare de livadă de măr au fost afectate de grindină și în raionul Ocnița. Pagube au fost anunțate și în raionul Florești.

Ministrul Agriculturii a anunțat că astăzi, 19 iunie, la Ministerul Agriculturii este programată o ședință cu procesatorii de la Speranța-Con, pentru a fi discutate modalitățile și posibilitățile lor de identificare privind procesarea cireșelor la etapa actuală.

Ministrul a mai declarat că Republica Moldova dezvoltă, împreună cu România, un proiect pentru a eficientiza combaterea căderilor de grindină, ce prevede tratarea norilor cu ioni de argint, prin pulverizare. În prezent, ideea este la nivel de testare. Soluția Ministerului Agriculturii vine și în contextul în care lansarea rachetelor antigrindină nu este permisă în zona frontierei de stat.

„După ce va avea loc testarea, vom putea folosi și utiliza acești ioni de argint și în raioanele care astăzi nu au acoperire cu rachete antigrindină, și în al doilea rând, de-a lungul hotarului, pentru că avem hotar și cu Ucraina și nu-i permis să împușcăm, și înspre România nu-i permis să împușcăm”, a declarat Vladimir Bolea.

Agricultorii care au avut de suferit în urma ploilor vor putea merge cu actele de constatare la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, iar în baza cererilor depuse vor obține certificate de forță majoră.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult